Fostul cancelar german Gerhard Schroeder suferă de o „burnout serios” și s-a internat într-o clinică pentru tratament, a anunțat marți avocatul său, potrivit agenției France Presse.
Schroeder, în vârstă de 80 de ani, se confruntă cu o „epuizare profundă și o gravă lipsă de energie”, potrivit unui raport medical, a precizat avocatul său Hans-Peter Huber pentru AFP.
Raportul a fost pregătit pentru o comisie parlamentară regională care investighează construirea controversatului gazoduct Nord Stream 2 între Rusia și Germania, a indicat Huber.
Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, se retrăsese de la o audiere programată în ianuarie în fața comisiei parlamentului din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest.
Comisia a propus o altă dată pentru audiere – 7 martie -, la care fostul cancelar „în niciun caz” nu poate participa, a mai spus avocatul său.
Conform raportului medical, Schroeder are „dificultăți de concentrare și de memorie”, precum și tulburări de somn.
Politicianul social-democrat a aprobat în ultimele sale săptămâni în funcție construirea primei conducte Nord Stream, care merge direct din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică.
Schroeder, cunoscut pentru relația sa apropiată cu președintele rus Vladimir Putin, s-a alăturat consiliului de administrație al societății Nord Stream 2 AG – o filială directă a monopolului rus de stat Gazprom – după ce a părăsit funcția.
Schroeder a deținut o serie de alte funcții profitabile în cadrul giganților energetici ruși și urma să facă parte din consiliul de supraveghere al companiei energetice rusești de stat Gazprom în 2022, dar a renunțat, după ce a fost sub presiune în contextul declanșării invaziei ruse pe scară largă din Ucraina.
Cu toate acestea, el a participat la o recepție la ambasada Rusiei din Berlin, la un an după începutul invaziei.
Gazoductul Nord Stream 2, care trece pe lângă cel inițial, a fost aprobat în timpul succesorului lui Schroeder, Angela Merkel, dar nu a mai intrat în funcțiune înainte în contextul în care războiul din Ucraina a pus capăt livrărilor de gaz rusesc prin conductă.
Nord Stream 1 și 2 au fost avariate într-un presupus atac de sabotaj în septembrie 2022, care a fost legat de presa germană de un grup ucrainean de comando.
Guvernul de la Berlin a sprijinit pentru mult timp construcția Nord Stream 2, în ciuda opoziției internaționale, inclusiv din partea Statelor Unite.
Ancheta din Mecklenburg-Pomerania de Vest analizează influența politică din jurul construcției conductei. Investigațiile se concentrează pe înființarea unei fundații care ar fi fost folosită pentru a proteja companiile implicate în construirea Nord Stream 2 în fața sancțiunilor impuse de SUA.