Donald Trump vrea comorile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american - HotNews.ro

Donald Trump vrea comorile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american - HotNews.ro
📅 2025-02-03

Președintele Donald Trump a declarat luni că dorește să negocieze un acord cu Ucraina prin care Kievul să furnizeze Statelor Unite minerale de pământuri rare, care sunt utilizate în electronică, în schimbul continuării ajutorului american pentru țara devastată de război, informează AFP și The Associated Press (AP).

„Căutăm să încheiem un acord cu Ucraina, prin care ei să asigure la schimb, pentru ceea ce le dăm noi, pământuri rare și alte lucruri”, a declarat Trump, într-un dialog cu reporterii, în Biroul Oval de la Casa Abă.

Ucraina și-a exprimat dorința de a coopera în furnizarea acestor materiale esențiale, deoarece multe sectoare se bazează pe acestea, potrivit lui Trump.

Astfel, președintele american a sugerat că a primit vești de la guvernul ucrainean că ar fi dispus să încheie o înțelegere pentru a oferi Statelor Unite acces la aceste elemente esențiale pentru economia modernă de înaltă tehnologie.

Trump nu a precizat ce fel de minereuri rare solicită Washingtonul de la Kiev.

„Vreau să am siguranța oferită de metalele rare”, a adăugat Trump. „Investim sute de miliarde de dolari. Ei au pământuri rare grozave. Și vreau siguranța oferită de pământurile rare, iar ei sunt dispuși să o facă”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Așa-numitele pământuri rare sunt un grup de elemente metalice, precum scandiu, neodim și ytriu, care există în miezul Pământului. Ele au un rol esențial în tehnologiile actuale, precum vehiculele electrice, produsele electronice și panourile solare.

Trump, care afirmase anterior că va pune capăt rapid războiului, a declarat că discuțiile pentru încheierea conflictului sunt în derulare.

„Am făcut multe progrese cu privire la Rusia, Ucraina”, a spus Trump. „Vom vedea ce se va întâmpla. Vom opri acest război ridicol”, a precizat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat AP, că orice fel de negocieri de pace între SUA și Rusia, dar fără țara sa, sunt inacceptabile.

„Ei pot avea propriile lor relații, dar a vorbi despre Ucraina fără noi – este periculos pentru toată lumea”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a precizat că echipa sa este în contact cu administrația Trump, dar aceste discuții sunt la un „nivel general” și crede că în curând vor avea loc întâlniri față în față pentru a dezvolta acorduri mai detaliate.

„Trebuie să lucrăm mai mult la acest lucru”, a spus Zelenski.

Kremlinul consideră că e prea devreme să se discute despre formatul de negocieri avansat de Zelenski

Kremlinul a transmis luni că este prea devreme pentru a discuta despre un potențial format cvadripartit de negocieri propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și și-a reafirmat preocupările privind mandatul electoral al acestuia, scriu agențiile Reuters și Agerpres.

În interviul acordat AP, publicat sâmbătă, Zelenski s-a declarat favorabil unor negocieri cvadripartite între SUA, Ukraina, Rusia și Uniunea Europeană, și a spus că ar fi „foarte periculos” ca Washingtonul și Moscova să poarte discuții care să nu implice Kievul despre încheierea războiului.

Comentariile sale au urmat declarațiilor președintelui american Donald Trump ce sugerau că Washingtonul și Moscova s-au aflat deja în contact cu privire la Ucraina. Trump nu a oferit detalii, iar viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat, citat de Interfax pe 27 ianuarie, că deocamdată nu au loc contacte directe între Moscova și administrația Trump.

Întrebat luni de presă despre propunerea lui Zelenski cu privire la formatul unor viitoare negocieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Până în prezent, nimeni nu a discutat în vreun mod serios o posibilă combinație de participanți la negocieri”.

„Deocamdată, noi plecăm de la premisa că președintele ucrainean nu are dreptul de a ține astfel de negocieri”, a adăugat Peskov.

Moscova afirmă de multă vreme că faptul că Zelenski nu a fost reales după ce i-a expirat mandatul de cinci ani în mai 2023 înseamnă că el nu ar avea autoritatea legală de a semna un acord de pace.

Kievul respinge această poziție ca fiind o strategemă necinstită menită a complica negocierile.

Potrivit lui Peskov, ar fi dificil de asemenea să se discute despre posibilul format al oricăror negocieri cât timp un decret semnat de Zelenski în 2022 rămâne în vigoare, interzicând discuții cu Rusia câtă vreme la conducere se află președintele Vladimir Putin. Moscova spune că decretul trebuie revocat.

„Discutarea componenței posibile a participanților câtă vreme decretul rămâne în vigoare înseamnă probabil a merge prea departe”, a mai spus Peskov.

Putin și Trump nu au discutat până acum după învestirea președintelui american. Întrebat luni despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că „aparent” sunt în plan contacte, dar că deocamdată nu este nimic nou de spus pe această temă.

Două surse ruse la curent cu subiectul au spus pentru Reuters că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt văzute de Rusia ca posibile gazde ale unui summit între cei doi lideri.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Violențe la granița dintre SUA și Mexic după arestarea șefului unui cartel de traficanți de droguri. Un aeroport a fost închis din cauza împușcăturilor

Aeroportul din Nuevo Laredo, aflat la granița de nord a Mexicului cu Statele Unite a fost închis luni din cauza schimburilor de focuri care au urmat arestării liderului unui cartel local, a anunțat primarul orașului,…

Un păgubit Nordis explică schema prin care a fost păcălit. „Așa s-a întâmplat în mai multe cazuri”

Doi dintre clienții păgubiți în dosarul Nordis au povestit luni seară cum au rămas fără bani după ce au investit în proiectele acestei companii imobiliare. Unul dintre aceștia, Marius Dragu, a detaliat, la Antena 3…

Moldova reclamă că o dronă i-a violat spațiul aerian: „O potențială amenințare la adresa securității naționale”

Un aparat de zbor fără pilot a survolat neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova în noaptea de duminică spre luni, iar Ministerul de Externe de la Chişinău a transmis că astfel de acţiuni reprezintă o…

Raiffeisen Bank oferă servicii companiilor care aprovizionează mașinăria de război a Rusiei, dezvăluie Bloomberg

Printre clienții Raiffeisen Bank se numără firme care aprovizionează armata rusă în timp ce aceasta continuă războiul împotriva Ucrainei, a relatat luni Bloomberg, citând declarații bancare și alte documente obținute. Banca austriacă, care operează cea…

Apărarea Europei fără americani – o ipoteză „stupidă”, spune secretarul general al NATO

Ameninţările cu un război comercial anunţate de preşedintele american Donald Trump nu vor avea „niciun impact” asupra capacităţii de descurajare a NATO, a dat asigurări luni secretarul general al Alianţei, Mark Rutte, relatează AFP, preluată…

SUA au oprit brusc livrările de armament către Kiev. Care este situația acum

Livrările americane de arme către Ucraina au fost întrerupte pentru scurt timp în ultimele zile, pentru ca apoi să fie reluate, în weekendul trecut, în timp ce administrația Trump a dezbătut politica sa față de…

Andreea Cosma despre implicarea ei în Dosarul Nordis: „Acuzația este că am autentificat un act de apartamentare pentru un bloc”

Fostul parlamentar Andreea Cosma, notar, fiica fostului baron PSD Mircea Cosma, a afirmat, luni seară, la Antena3, că este acuzată în Dosarul Nordis de autentificarea unui act de apartamentare asupra unui bloc construit de Nordis.…

Donald Trump vrea comorile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american

Președintele Donald Trump a declarat luni că dorește să negocieze un acord cu Ucraina prin care Kievul să furnizeze Statelor Unite minerale de pământuri rare, care sunt utilizate în electronică, în schimbul continuării ajutorului american…

Partidul lui Nigel Farage a ajuns în premieră cel mai popular partid din Marea Britanie. Laburiștii de la putere, cotați cu un procent mai puțin

Partidul de dreapta Reform UK, condus de către fostul europarlamentar Nigel Farage, a devenit, în premieră. cel mai popular partid din Marea Britanie, surclasând Partidul Laburist, aflat la putere, potrivit datelor unui sondaj de opinie,…

SuperLiga: Farul, victorie cu Petrolul. Adrian Mutu, încurcat de Gică Hagi în drumul spre play-off

Farul Constanța a învins echipa Petrolul Ploiești, scor 2-1, într-un meci disputat luni, pe teren propriu, în etapa cu numărul 24 din SuperLiga. Petrolul avea nevoie de o victorie pentru a urca pe un loc…

Good News

Only good and positive news.