Fostul președinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat marți pe liderii europeni că urmăresc escaladarea periculoasă a conflictului din Ucraina după realegerea fostului președinte american Donald Trump, relatează agenția de stat rusă Tass.
Medvedev, în prezent un înalt oficial de securitate, a scris pe Telegram că politicienii europeni urmăresc să „împingă conflictul cu Rusia într-o fază ireversibilă” cât mai pot și a avertizat să nu permită Kievului să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a trage asupra unor ținte din interiorul Rusiei.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că furnizarea de rachete germane Taurus către Ucraina nu va schimba în mod semnificativ cursul operațiunilor militare, dar va crește considerabil riscul ca conflictul să treacă „la cea mai periculoasă etapă”.
Potrivit acestuia, ultimatumul dat de Friedrich Merz, candidatul CDU pentru funcția de cancelar, de a furniza rachete germane ucrainenilor dacă Rusia refuză să pună capăt operațiunii militare are un caracter preelectoral. Medvedev a numit această decizie o modalitate de a „prelungi agonia regimului Bandera”.
În același timp, riscul escaladării conflictului la cea mai periculoasă etapă crește de mai multe ori, după cum a avertizat președintele rus Vladimir Putin, a amintit vicepreședintele Consiliului de Securitate pe canalul său de Telegram.
„În general vorbind, este pur și simplu uimitor în ce măsură actuala generație de politicieni europeni dorește să tragă războiul pe teritoriul lor. Mai mult, spre bucuria evidentă a americanilor și contrar dorințelor propriilor popoare. Amintirea celui de-al Doilea Război Mondial a încetat complet să funcționeze. Liderii experimentați și pur și simplu inteligenți ai Europei au intrat în istorie. Au intrat nonentități cu o stimă de sine exagerată”, a scris Medvedev.
Aceasta înseamnă, a continuat el, că „cel mai rău scenariu rămâne cel mai probabil”.
Vicepreședintele Consiliului rus de securitate a remarcat că, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, liderii europeni „au început să experimenteze o escaladare de toamnă”.