Diplomat rus, convocat la Chișinău în legătură cu dezinformarea privind situația energetică din R. Moldova - HotNews.ro

Diplomat rus, convocat la Chișinău în legătură cu dezinformarea privind situația energetică din R. Moldova - HotNews.ro
📅 2025-01-08

Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat luni că a convocat un reprezentant al Ambasadei Rusiei în legătură cu răspândirea de informații false privind situația energetică din Republica Moldova, după expirarea unui acord pentru tranzitul de gaze rusești, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, MAE moldovean a îndemnat Rusia să înceteze ceea ce a numit o campanie de dezinformare.

„Situația din Transnistria, creată artificial de Occidentul colectiv şi Ucraina”, susține Moscova

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a acuzat autorităţile de la Chişinău de „ignorarea intenţionată” a problemelor în relaţiile cu Gazprom, susținând că acest lucru este principalul factor ce a condus la criza energetică din regiune.

Ambasada a emis luni un comunicat prin care îşi exprimă „îngrijorarea faţă de deteriorarea rapidă a situaţiei din Transnistria”, cauzată de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând cu 1 ianuarie 2025.

„După cum a comunicat anterior Gazprom, prin refuzul repetat și explicit al părții ucrainene de a prelungi acordurile de transport al gazelor naturale, Gazprom a fost privat de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, inclusiv către Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, Kievul a sistat, cinic, tranzitul gazelor rusești în perioada de iarnă, astfel încât să condamne populația din Transnistria la suferință, lăsând sute de mii de cetățeni fără căldură și apă caldă. Disponibilitatea mimată a funcționarilor locali de a oferi regiunii vreun „ajutor” pare o ipocrizie”, afirmă ambasada rusă.

În acest fel, susține ambasada Moscovei în comunicat, „mass-media pro-guvernamentală din Chișinău și Kiev încearcă, în mod cinic, să paseze responsabilitatea pentru criza energetică către țara noastră. Sunt răspândite afirmații mincinoase și manipulatoare despre „abandonarea Tiraspolului de către Moscova””.

Reprezentanţii diplomatici ai Rusiei mai spun că aceste „atacuri propagandistice” au ca scop slăbirea încrederii locuitorilor din regiunea transnistreană faţă de Federaţia Rusă. „Constatăm cu siguranţă că situaţia de pe malul stâng a fost creată artificial de Occidentul colectiv şi Ucraina. Să nu aibă nimeni nicio îndoială: protejarea cetăţenilor şi compatrioţilor ruşi este o prioritate absolută a politicii noastre externe”, avertizează comunicatul emis de ambasadă, reluând ameninţări formulate anterior la Moscova.

Și Ministerul rus de Externe a declarat că urmăreşte cu îngrijorare deteriorarea situaţiei din Transnistria şi a acuzat Moldova şi Occidentul de crearea artificială a crizei şi de învinuirea falsă a Moscovei pentru aceasta.

De când gazul rusesc a fost oprit, Republica Moldova şi-a acoperit nevoile de energie electrică importând aproximativ 60% din necesarul său din România vecină.

Chişinăul afirmă, de asemenea, că s-a oferit să ajute separatiştii, dar că oferta a fost respinsă.

Chișinăul acuză la rândul său „jocurile geopolitice tot mai periculoase ale Moscovei”

La rândul său, Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău a transmis luni că a „constatat cu neliniște intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești” ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile. „Avem tot temeiul să credem că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor”, se arată în comunicatul difuzat de biroul guvernamental.

Cum a oprit Rusia livrarea de gaze către Moldova

La sfârșitul lunii decembrie, gigantul energetic rus Gazprom a anunțat oficial autoritățile din Republica Moldova că va sista livrările de gaze începând cu 1 ianuarie. Compania Moldovagaz a precizat atunci că a contractat furnizarea de gaze din alte surse care să ajungă pentru consumul din Republica Moldova până la finele lui martie 2025. Sistarea livrărilor afectează îndeosebi regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, care primea integral gazele furnizate Moldovei de către Gazprom.

Mai exact, până acum, Moldova primea circa 2 miliarde de metri cubi anual din Rusia, gazele fiind direcționate către Transnistria, unde erau folosite inclusiv pentru producția de energie electrică, ce era apoi furnizată și restului Republicii Moldova.

În afara Transnistriei, Republica Moldova nu a mai primit direct gaze ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală produce energie electrică pe bază de gaz rusesc şi pe care o livrează guvernului Republicii Moldova la un preţ fix şi scăzut.

Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat.

În acelaşi timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei presupuse datorii, revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, datorie pe care guvernul moldovean nu o recunoaşte.

Întreruperi extinse de curent în Transnistria

În weekend, autoritățile separatiste pro-ruse din Transnistria au anunţat noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populaţie. Transnistria închisese deja de joi mai multe companii industriale din cauza lipsei de energie, iar vineri a impus primele întreruperi de curent pentru populaţie.

Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, afirma sâmbătă că Transnistria dispune de rezerve de gaz pentru a acoperi doar 10 zile de consum energetic limitat în nord şi de două ori mai mult în sud. Dar el nu a vorbit despre planurile avute în vedere după acest interval de timp.

Potrivit altor oficiali, centrala electrică de la Cuciurgan ar avea în prezent rezerve de combustibil alternativ gazului, respectiv cărbune şi păcură, dar care ar putea asigura aprovizionarea regiunii transnistrene pentru numai aproximativ 50 de zile.

În restul Republicii Moldova nu s-au înregistrat până acum întreruperi în furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului din partea României şi impunerii unor măsuri drastice de reducere a consumului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Numărul civililor ucraineni uciși în trei ani de război echivalează cu populația unui municipiu din România

Cel puțin 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunțat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al…

Alegeri prezidențiale în mai. Cele două scenarii discutate în ședința coaliției

Alegerile prezidențiale ar putae avea loc fie în 4 mai (primul tur) – 18 mai (turul doi), fie în 11-25 mai, potrivit a două variante de calendar discutate în ședința de miercuri seară a coaliției…

Olaf Scholz, ieșire neobișnuit de tranșantă, după amenințările lui Trump la adresa Canadei și Groenlandei

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat surprinderea față de afirmațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la Groenlanda și Canada, arătând că partenerii europeni sunt de acord că inviolabilitatea frontierelor este un principiu…

LIVE Două scenarii pentru data alegerilor / Calendarul alegerilor prezidențiale și candidatura „autosuspendată” a lui Crin Antonescu, discutate acum în ședința coaliției de guvernare

Liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități s-au reunit la guvern, de la ora 17:00, pentru prima ședință din acest an, care este și prima după anunțul lui Crin Antonescu de „autosuspendare” a candidaturii. Lămurirea situației privind candidatul…

Dacia lansează prețurile pentru Dacia Bigster

Dacia se pregătește să prezinte în următoarele ore prețurile pentru Dacia Bigster, odată cu lansarea comenzilor. Cel mai nou SUV al mărcii Dacia, Bigster, a fost deja prezentat și se află în plin proces de…

Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia

Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, mai are zile limitate în care poate să acopere nevoia de gaz, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Consiliul de Securitate de la Tiraspol, citate de News.ro.…

Comisia Europeană, solicitată să intervină pentru a opri ingerința lui Elon Musk în alegerile din Europa

Presiunea asupra Comisiei Europene a crescut întrucât Elon Musk, cel mai bogat om din lume și proprietarul rețelei de socializare X, urmează să transmită joi în direct pe platforma sa un interviu cu lidera partidului…

VIDEO Mark Zuckerberg a purtat un ceas rar, de aproape 1 milion de dolari, în timp ce anunța că va colabora cu Donald Trump

Mark Zuckerberg a purtat un ceas elvețian rar, în valoare de aproape 900.000 de dolari, în timp ce anunța marți revizuirea radicală a politicilor Facebook și Instagram, scrie The Guardian. Într-un mesaj video postat marți…

Noua variantă de mpox în Franța. Ministerul Sănătății anunță că riscul pentru populație este unul „scăzut”

Franța este a cincea țară din Europa care detectează noua tulpină de mpox, o boală denumită în trecut „variola maimuţei”, care a afectat până acum Africa Centrală. Boala infecțioasă a apărut la un pacient care…

SuperLiga: Fotbalistul care revine în România după mai bine de 10 ani: „Am ajuns la un acord cu Salernitana”

CFR Cluj a anunţat, miercuri, că a ajuns la un acord pentru transferul jucătorului Andres Sfaiţ (20 de ani) de la Salernitana, echipă din liga secundă a Italiei. După ce i-a transferat pe Stipe Juric…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.