Cristian Socol: Majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor lor. Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei se datorează unor oameni care au lucrat asiduu - HotNews.ro

Cristian Socol: Majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor lor. Faptul că mâine di
📅 2025-01-07

„It’s the economy, stupid”, spunea Bill Clinton în campania prezidențială din 1992, la sugestia strategului politic american James Carville, subliniind astfel importanța strategică a temelor economice pentru alegători, scrie economistul Cristian Socol, unul din ideologii economici ai PSD, pe pagina sa de Facebook.

Tristul adevăr este că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor curente, ale lor și apropiaților. Predomină astfel analiza microeconomică (la nivel de familie, la nivel de companie) și pe spații reduse și foarte foarte puțin viziunea macroeconomică, susține economistul.

În opinia sa, majoritatea cetățenilor iau bunurile publice ca fiind date, ca și cum acestea ar fi funizate gratis de către o ființă omniscientă. Iată de exemplu, pacea. Iată un alt exemplu, stabilitatea macroeconomică și financiară. Și putem enumera rapid infrastructura, sănătatea, educația, apărarea și ordinea publică, serviciile de urgență s.a.m.d

Nu, explică Socol. „Acestea nu sunt nici gratuite și nici nu se produc singure. Acestea costă – mult chiar – și pentru a fi furnizate, niște oameni muncesc, gândesc … deci există 🙂”

„ Dacă diviziile economice din serviciile secrete nu activau procedurile de stabilizare la nivel macroeconomic și financiar, mâine, când vă întorceați din vacanță găseați o Românie în haos financiar”

Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, faptul că toate plățile realizate din Trezorerie se fac la timp și în cuantumul cuvenit, faptul că afacerile și vânzările au mers liniștite, faptul că România și-a onorat fără sincope obligațiile financiare internaționale, faptul că depozitele și investițiile financiare sunt în siguranță, faptul că nu există dificultăți în plățile curente … și multe altele … se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii / au lucrat asiduu în ultima perioadă, mai spune el. .

Dacă decidenții din Guvern, începând de la Primul Ministru, Miniștrii și Secretarii de stat nu luau deciziile rationale și la timp, dacă decidenții politici de vârf nu lăsau orgoliile personale și electorale la o parte și nu găseau soluții pentru formarea Guvernului, dacă decidenții și experții din BNR nu adecvau corect rezervele valutare internaționale pentru a putea interveni, dacă decidenții și experții din Ministerul Finanțelor nu calibrau corect bufferul / rezerva financiară din Trezorerie pentru vremuri grele încă din vara / toamna acestui an, dacă decidenții / experții din Autoritatea de Supraveghere Financiară nu asigurau predictibilitatea și stabilitatea pieței bursiere și a pensiilor private, dacă diviziile economice din serviciile secrete nu activau procedurile de stabilizare la nivel macroeconomic și financiar, dacă toate aceste instituțiii și multe altele nu aveau algoritmi / proceduri de avertizare timpurie si soluții compatibile cu managementul crizei… mâine, când vă întorceați din vacanță găseați o Românie în haos financiar, cu probabilitate ridicată de a se confrunta cu evenimente fiscal-bugetare nedorite. O instabilitate macroeconomică și financiară care ar fi ”hrănit” atacuri hybrid, atacuri speculative precum și încercarea de a destabiliza instituțional și financiar România. Panică, haos, incertitudine.

România nu funcționează pe pilot automat. România nu are încă stabilizatori automați care să regleze dezechilibrele. Cine nu crede, ori nu știe macroeconomie ori nu știe arhitectura instituțională a României, ori pe ambele.

Eu le mulțumesc acestor oameni căci s-a păstrat tot ceea ce s-a construit bine în România până acum. Cutremurul economic și financiar cu care s-a confruntat România în ultimele săptămâni a costat timp, bani, nervi.

Sunt semnale / indicatori care îmi arată că România a trecut cu bine peste unda de șoc a acestui cutremur. Să sperăm că replicile vor avea o amplitudine mai mică.

N. Red: Cristian Socol este economist, profesor la ASE, promotorul conceptului Wageledgrowth. Soția lui, Aura Socol, este tot economist, membru în CA al BNR.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Un senator PSD îi reproșează lui Crin Antonescu că „nu a preluat frâiele” coaliției: „Tu aștepți să te caute cineva?”

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a declarat, marți, la Antena 3, că Crin Antonescu ar fi trebuit să preia conducerea coaliției de guvernământ imediat după ce a fost desemnat candidatul acesteia la alegerile prezidențiale. Cazanciuc susține…

Bărbatul care a trăit 32 de ani singur pe o insulă a murit la 85 de ani. Povestea lui Mauro Morandi, „Robinson Crusoe” al Italiei 

Mauro Morandi, un italian supranumit „Robinson Crusoe” de către presă după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 85 de ani, scrie The Guardian. …

Țara în care voia să emigreze Traian Băsescu tocmai a executat 100 de bărbați și se pregătește să mai execute 70: „Bandiți urbani”. Aici turiștii sunt atrași „în capcane care includ promisiunea de aur și diamante la preț redus”

Aproximativ 102 bărbați au fost executați de guvernul congolez în ultima săptămână, iar alți 70 urmează să fie executați, a declarat duminică ministrul justiției al țării într-o declarație pentru Associated Press, citată de CNN. Acesta…

Ana Birchall candidează din nou la alegerile prezidențiale: „Prea mult timp ne-am mulțumit cu mai puțin decât merităm”

Ana Birchall a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că va candida și la scrutinul prezidențial din 2025. La cel de la finele anului trecut, a candidat din postura de independent și a obținut 42.853 de…

VIDEO Trump cere acum ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare şi nu exclude folosirea forţei pentru a obţine Groenlanda

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut țărilor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică,…

INTERVIU De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni și cum s-ar putea întoarce împotriva lui? Armand Goșu, despre miza uriașă pe care Kremlinul o are în Republica Moldova 

Pentru că Transnistria nu mai răspunde ca înainte la ordinele lor, rușii le-au întrerupt gazul, iar acolo se profilează o criză umanitară majoră. Totuși, Moscovei ar trebui să îi fie frică de faptul că Ucraina poate…

Elena Lasconi: „Dacă e să ne luăm după sondaje, eu câștigam alegerile prezidențiale”. Ce-i reproșează șefa USR lui Nicușor Dan

Președinta USR Elena Lasconi a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că nu are încredere în datele pe care le-a prezentat Nicușor Dan dintr-un sondaj care ar fi fost realizat de echipa primarului general. Plasarea ei…

CTP, despre amenințările la adresa lui: „Voia să-mi vadă cenușa”

În podacastul ”Vorbitorincii”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat de ce colecționează amenințările.  După anularea turului II al alegerilor prezidențiale, Cristian Tudor Popescu a descris pe Facebook un moment în care, în loc de înjurăturile…

România – cea de-a treia cea mai scumpă piață a energiei din UE în 2024

România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind…

Trump spune că va schimba numele Golfului Mexic în „Golful Americii”

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat marți că, după ce va reveni la Casa Albă, va schimba numele Golfului Mexic, situat pe coasta de sud a Statelor Unite, în „Golful Americii”, relatează AFP.…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.