Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că este ultima ședință de Guvern, la finalul căreia va susține un scurt bilanț al acestei guvernări PSD-PNL. Una dintre decizii este prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025, la propunerea ASF.
„Fiindcă este ultima ședință de Guvern, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru munca depusă. Nu a fost un mandat ușor, am avut de trecut prin multe situații grele și cred că nici mandatul viitorului Executiv nu va fi simplu. Voi cobori după ședința de Guvern la briefingul de presă pentru un scurt bilanț al acestei guvernări”, a spus Ciolacu.
„Prelungim azi plafonarea prețurilor la polițele RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025, la propunerea ASF. Vrem să preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață și să prevenim creșterea prețurilor pentru aceste polițe. Plafonarea a fost decisă în aprilie 2023, și prelungită succesiv, iar efectul a fost calmarea pieței RCA”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Guvernul va prelungi plafonarea prețurilor la polițele RCA, inclusiv comisioanele brokerilor la vânzarea acestor asigurări, pentru încă 3 luni, până la data de 31 martie 2025, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul de Finanțe. Deși toți asigurătorii sunt în prezent solvabili, există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative din Parlament, se arată în document.
Prețurile RCA sunt plafonate din primăvara anului 2023, măsură luată de Guvern pentru a opri creșterea prețurilor, după falimentul demarat la Euroins, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați la momentul retragerii licenței. Actuala măsura va expira la 31 decembrie 2024.
Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) a trimis o scrisoare ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, în care protestează față de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea până la 31 martie 2025 a plafonării comisionului de distribuție și înghețării prețurilor la polițele RCA. Ei spun că prelungirea va „destabiliza iremediabil” distribuția de asigurări din România și va expune distribuitorii de asigurări la un „risc major de faliment”.
UNSICAR, care reprezintă brokerii de asigurări, cu o cotă de piață estimată la peste 70% mai susține în scrisoare că această industrie reprezintă singura formă de manifestare a capitalului românesc în domeniul asigurărilor. În România, distribuția de asigurări este constituită, în principal, din companii independente, cu profil antreprenorial și acționariat român, care oferă locuri de muncă pentru peste 50.000 de angajați, asistenți și agenți de asigurare.