Planul luat în calcul de compania chineză, scrie Bloomberg, vine cu puțin timp înainte ca o lege care i-ar intezice să opereze în Statele Unite să intre în vigoare, după ce primește undă verde de la Curtea Supremă.
Guvernul chinez ia în considerare posibilitatea ca Elon Musk să cumpere operațiunile TikTok din SUA pentru a împiedica interzicerea efectivă a aplicației, a scris luni Bloomberg News.
Scenariul este una dintre opțiunile pe care Beijingul le analizează în timp ce Curtea Supremă a SUA decide dacă va aviza sau nu o lege care prevede ca ByteDance, compania cu sediul în China, să cedeze activitățile TikTok din SUA până pe 19 ianuarie, a precizat Bloomberg, citând surse anonime.
Conform „planului preliminar” descris, Musk ar coordona atât X, pe care îl deține în prezent, cât și activitatea TikTok din SUA, a precizat Bloomberg, care a adăugat totuși că oficialii guvernamentali chinezi nu au decis încă dacă vor merge mai departe cu această strategie.
Nu este clar dacă ByteDance știe despre planurile guvernului chinez și despre implicarea TikTok și a lui Musk în discuții, mai scrie Bloomberg.
Cert este că înalții oficiali chinezi dezbat planuri de urgență care implică viitorul TikTok în SUA, ca parte a unor discuții mai ample privind colaborarea cu președintele ales Donald Trump, adaugă articolul.
Compania chineză a respins informațiile din articol. „Nu ne putem aștepta să comentăm o pură ficțiune”, a declarat într-un e-mail pentru CNBC un purtător de cuvânt al TikTok.
Săptămâna trecută, Curtea Supremă a SUA a ascultat argumentele orale cu privire la legea care ar putea interzice TikTok în SUA, pe care președintele Joe Biden a semnat-o în aprilie.
Echipa juridică a TikTok a susținut că legea încalcă drepturile de liberă exprimare ale milioanelor de utilizatori din SUA, în timp ce guvernul SUA a afirmat că deținerea TikTok de către ByteDance reprezintă un risc pentru securitatea națională.
Având în vedere că Curtea Supremă pare să susțină opinia guvernului, TikTok s-ar putea adresa lui Trump, atunci când acesta își va începe al doilea mandat pe 20 ianuarie.
Președintele ales, care a fost în favoarea unei interdicții TikTok în timpul primei sale administrații, a făcut de atunci un pas înapoi în această privință. La sfârșitul lunii trecute, el a îndemnat Curtea Supremă să intervină și să amâne punerea în aplicare a interdicției lui Biden pentru a-i da timp să găsească o „soluție politică”.
Retorica lui Trump cu privire la TikTok a început să se schimbe după ce s-a întâlnit în februarie cu miliardarul Jeff Yass, un megadonator republican și un investitor major în ByteDance, care deține, de asemenea, o participație în Truth Social, platforma de social media a lui Trump.