Schema de plafonare la energie electrică și gaze naturale a avut efecte pozitive, pe termen scurt, în protejarea consumatorilor de prețurile ridicate, însă menținerea acesteia nu mai este sustenabilă, se arată într-un studiu realizat de EPG, un think-tank independent specializat pe politici energetice. EPG a analizat care va fi impactul eliminării plafonării asupra consumatorilor și economiei. Revenirea la piața concurențială va implica o creștere a prețurilor la energie, în unele cazuri, chiar o dublare a valorii actuale a facturilor, arată EPG.
Potrivit legislației în vigoare, prețul energiei electrice este plafonat până pe 30 iunie 2025, iar cel al gazelor naturale până pe 31 martie 2026.
Studiu EPG arată că eliminarea schemei va avea consecințe economice imediate. Pe scurt, facturile la energie vor crește, generând un efect în lanț: inflația s-ar accelera, puterea de cumpărare a populației ar scădea, iar cererea agregată s-ar diminua.
Aceste efecte negative s-ar manifesta într-un context economic deja foarte volatil, marcat de necesitatea reducerii urgente a deficitului bugetar, precizează EPG.
EPG estimează că:
La energie electrică este de așteptat ca tendința de creștere să se mențină pe termen scurt, având în vedere prețurile energiei (ca marfă) de creștere la consumatorul final este inevitabilă în procesul de eliminare a plafonării, reflectând decontarea ineficiențelor de piață create de aceasta și întârzierile în plățile de compensare pentru furnizori.
Pentru o gospodărie cu un consum mediu lunar de 90 kWh/lună, creșterea facturii de energie electrică va fi de la 61,20 RON la aproximativ 93,60-137 RON, respectiv o creștere între 53-100%, dacă luăm în considerare variația de la 0,68 RON/kWh la 1,04-1,53 RON/kWh.
Într-un context al revenirii la piața liberalizată, prețul energiei electrice active ar reprezenta 44% din factura plătită de consumator, restul de 56% revenind tarifelor reglementate pentru serviciile de rețea și componentelor fiscale.
„Deși consumatorii vor fi în continuare expuși riscului unei eventuale creșteri a prețurilor, în special din cauza componentei de energie activă, menținerea schemei nu mai este sustenabilă, întrucât aceasta nu poate substitui măsurile structurale necesare pentru creșterea veniturilor populației, reducerea ponderii cheltuielilor cu utilitățile în bugetul gospodăriilor și stimularea investițiilor în sectorul energetic”, arată EPG.
Pe termen scurt, creșterea prețurilor pentru consumatorii casnici este inevitabilă, fiind determinată atât de costul energiei active, cât și de majorarea tarifelor reglementate, aplicată la începutul acestui an. Având în vedere structura prețului energiei, se poate observa că energia activă reprezintă mai puțin de 50% din valoarea totală achitată de consumator. Diferența este generată de tarifele reglementate aferente serviciilor de rețea, precum și de componenta fiscală, precizează EPG.
EPG consideră că este necesar ca autoritățile să adopte un set de măsuri pe termen scurt, menite să atenueze impactul asupra consumatorilor vulnerabili și să mențină un nivel de suportabilitate al costurilor, mai ales că se poate ajunge chiar la dublarea facturilor.
Printre măsuri sunt asumarea și menținerea strictă a unui calendar clar privind renunțarea la plafonare, precum și elaborarea unor scheme de sprijin dedicate consumatorilor vulnerabili, bazate pe analize fundamentate și date relevante. Măsurile trebuie să fie bine țintite și clar orientate către nevoile reale ale populației, evitând transformarea procesului într-un demers arbitrar, precizează EPG.
Potrivit organizației, sprijinul va trebui să fie direcționat către cei care au cu adevărat nevoie de el, pe baza unor criterii clare și obiective, pentru a asigura eficiența și echitatea măsurilor implementate.
EPG mai consideră că este necesară încurajarea tranzacționării energiei prin contracte bilaterale poate contribui la obținerea unor prețuri mai competitive, prin diminuarea volumului de energie tranzacționat pe piața spot, caracterizată prin volatilitate ridicată.