Preşedintele sirian înlăturat de la putere, Bashar al-Assad, a rupt tăcerea luni, la mai bine de o săptămână după prăbuşirea regimului său, afirmând că nu a fugit din Siria decât după căderea Damascului şi la cererea Moscovei, catalogându-i pe noii lideri drept „terorişti”, scriu agențiile AFP, Reuters și DPA.
„În niciun moment în timpul acestor evenimente nu am luat în considerare să mă retrag sau să caut un refugiu, iar o astfel de propunere nu a fost lansată de nicio persoană sau parte implicată”, a afirmat Bashar al-Assad, într-un comunicat de presă, publicat pe canalul de Telegram al peşedinţiei siriene. Autenticitatea comunicatului nu a putut fi momentan verificată, notează Agerpres.
„Plecarea mea din Siria nu a fost nici premeditată şi nici nu a avut loc în ultimele ore ale bătăliei, contrar anumitor afirmaţii”, a adăugat Bashar al-Assad, care a venit la putere în anul 2000, după moartea tatălui său.
Mai mulţi înalţi responsabili sirieni au precizat, pentru AFP, că Bashar al-Assad a fugit fără a-şi anunţa membrii familiei sau pe cei mai apropiaţi colaboratori în noaptea de 7 spre 8 decembrie, în timpul căderii capitalei în mâinile coaliţiei rebele conduse de islamişti radicali.
„Dimpotrivă, am rămas la Damasc, făcându-mi datoria până duminică, 8 decembrie, la răsăritul soarelui”, a susținut al-Assad, în prima lui declaraţie după ce a fost înlăturat de la putere.
El a afirmat că baza rusă de la Hmeimim, de pe coasta mediteraneeană, în care se refugiase, a fost atacată cu drone „în timp ce situaţia din teren continua să se deterioreze”.
„Fără niciun mijloc viabil de a părăsi baza, Moscova a cerut (…) o evacuare imediată spre Rusia duminică seara, pe 8 decembrie”, a adăugat Bashar al-Assad, afirmând că Siria era atunci „în mâinile teroriştilor”.
Bashar al-Assad a condus ţara din 2000, fugind din Siria după ce o coaliţie a rebelilor condusă de gruparea radicală islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a cucerit Damascul.
Fosta ramură siriană a Al-Qaeda, HTS, care afirmă că a rupt legăturile cu jihadismul, continuă să fie considerată organizație „teroristă” de mai multe capitale occidentale, inclusiv de Washington.
Totuși, duminică SUA au transmis că au stabilit un „contact direct” cu noua putere de la Damasc.
Războiul din Siria, declanşat în 2011 de reprimarea sângeroasă de către regimul Assad a manifestaţiilor prodemocratice, s-a soldat cu peste o jumătate de milion de morţi, a devastat ţara şi a forțat 6 milioane de sirieni să părăsească țara, adică un sfert din populaţie.