Am depășit Serbia și ne apropiem de Ungaria la autostrăzi și drumuri rapide, dar suntem în urmă dacă ne uităm la dimensiunile țărilor / Cum a ajuns Polonia la 5.000 de km - HotNews.ro

Am depășit Serbia și ne apropiem de Ungaria la autostrăzi și drumuri rapide, dar suntem în urmă dacă ne uităm la dimensi
📅 2025-01-15

România a început în ultimii ani să aibă o rețea mai consistentă de drumuri rapide – autostrăzi și drum expres. La numărul total de kilometri aflați în exploatare, suntem mai bine decât o parte din vecinii noștri, însă ca densitate suntem de 4 ori sub Ungaria și de 3 ori sub Polonia. 

ȚarăSuprafață (kmp)Lungime Rețea autostrăzi și drumuri expres (km)Km de șosea rapidă per 1.000 kmpUngaria93.030 1.80019,35Polonia312.6805.20016,63Serbia88.4991.15012,99Bulgaria111.0008968,07România238.40012705,33

La început de 2025, România are aproximativ 1.270 de kilometri de șosea rapidă – autostradă și drum expres – aflați în exploatare. În 2024 România a înregistrat un an fără precedent, cu 197 de kilometri de șosea rapidă dați în circulație, iar anul 2025 se anunță a fi bun, comparativ cu ritmurile slabe de creștere cu care am fost obligați să ne obișnuim.

Cu o rețea de drumuri rapide ce încet încet capătă contur, România începe să se detașeze față de Bulgaria și să se apropie de Ungaria în ceea ce privește numărul de kilometri de autostradă și drum expres deschiși circulației. Sigur, în ambele cazuri vorbim de țări mult mai mici ca suprafață decât România. 

Raportat la suprafață, România stă cel mai prost față de toate țările vecine analizate mai jos. 

Reteaua de autostrazi din Romania la final de 2024 (cu roșu și portocaliu inaugurările din 2024) / Sursă: Allex / forum peundemerg.ro

Citește și:

Bulgaria și Ungaria, țări mai mici decât România, au o rețea mai densă de autostrăzi

Spre comparație, Bulgaria – o țară mai bine de două ori mai mică ca suprafață – are o rețea de autostrăzi deschise circulației care măsura în octombrie 2024 circa 884 de kilometri. La aceștia se mai adaugă și 12 km de drum expres. 

Astfel, în total pentru Bulgaria discutăm de o rețea de circa 896 de kilometri de șosea de mare viteză.

Ungaria are 26 de șosele de mare viteză – 13 autostrăzi și 13 drumuri expres. Ungaria a depășit borna simbolică de 1.000 de km în 2007. La finalul anului trecut rețeaua de autostrăzi și drumuri expres din Ungaria măsura circa 1.812 km, cu lucrări începute pentru alte câteva noi autostrăzi (M4, M44, M49). În plus, în țară se lucrează deja pe mai multe sectoare pentru lărgirea unor tronsoane cu o bandă pe un sens pe modelul 2×3. 

Acum, în total, Ungaria are aproape 1.337 km de autostradă (autópálya) și 475 km de drum expres cu câte două benzi pe sens (autóút), având o suprafață de 2,5 ori mai mică decât România. O hartă cu drumurile rapide din Ungaria poate fi consultată aici. 

În momentul aderării la UE, Polonia avea 780 de km de drumuri rapide / În 20 de ani rețeaua a crescut de aproape 7 ori

Polonia are o rețea incredibil de mare de drumuri de mare viteză, de autostrăzi și drumuri expres, pe care a dezvoltat-o mai ales în ultimii 30 de ani. 

În 2004, când Polonia a aderat la UE rețeaua de drumuri rapide măsura 780 de km. Acum, conform celor mai recente informații, la început de 2025 rețeaua de drumuri de mare viteză din Polonia măsura aproape 5.206 de kilometri. O creștere de aproape 7 ori de când face parte din UE. 

Din acești circa 5.206 de kilometri, aproape 1.884 de kilometri erau autostrăzi, iar restul de peste 3.300 de kilometri erau drumuri expres. Pentru anul 2025 previziunile arată că rețeaua de drumuri de mare viteză se va apropia de 5.500 de km.

Avantajul mare al Poloniei a fost geografia, fiind o țară cu relief predominant de câmpie ce a favorizat construcția rapidă și în toate direcțiile. 

Și la nivel politic dezvoltarea infrastructurii a fost considerată mereu o prioritate, planurile au fost menținute pe termen lung, iar legislația a fost actualizată pentru a permite implementarea cât mai rapidă a proiectelor, după cum explica un ministru polonez într-un interviu HotNews.ro

O hartă la zi cu toate șoselele de mare viteză din Polonia, în uz, în construcție sau planificate, puteți consulta aici. 

Serbia, fără banii UE, e aproape de România

Serbia, deși nu este în Uniunea Europeană și nu are acces la prea multe fonduri europene nerambursabile, a demarat în ultimele decenii o campanie amplă de modernizare a infrastructurii rutiere și de construcție de șosele de mare viteză. 

La început de 2025 Serbia avea o rețea de autostrăzi care măsoară puțin sub 1.000 de kilometri, la care se adăuga alți 150 de kilometri de drum expres. Serbia are o suprafață de aproape trei ori mai mică decât România.

O hartă actualizată la începutul anului arată rețeaua de autostrăzi și drumuri expres din Serbia.

 

Comparația rețelelor de autostrăzi: România și țările vecine

Autostrăzile din România, prima a fost construită în 1972, apoi au urmat zeci de ani de pauză

Începutul rețelei de drumuri rapide din România a fost în 1972, când s-a deschis traficul pe A1 București – Pitești, iar următoarea deschidere a venit abia în 1987 cu Podul Fetești – Cernavodă șis egmentul aferent de autostradă.

Anii ’90, anii de tranziție post-comunism nu au adus nicio modificare pe harta autostrăzilor întrucât nu s-a lucrat la niciun proiect nou.

Abia în 2004 a venit următoarea inaugurare, un segment consistent din actuala Autostradă a Soarelui, A2.

ANIMAȚIE – Autostrăzile din România – 1972 vs 2024

Rețeaua de autostrăzi din România a prins contur în special după aderarea la UE

Rețeaua de autostrăzi a României a cunoscut un adevărat boom abia după ce țara noastră a aderat la Uniunea Europeană și a beneficiat de nenumărate fonduri nerambursabile care au intrat în construcția de drumuri și căi ferate.

Până la anul 2024, precedentul record fusese atins tocmai în 2012 când au fost inaugurați 139 de kilometri de autostradă.

Evoluția kilometrilor de autostradă deschiși circulației în ultimii ani în România

*Lotul 3 Cunța – Săliște din A1 Sibiu – Orăștie – 22,11 km – a fost deschis inițial în noiembrie 2014, dar a fost închis în 2015 pentru reparații capitale pe o bucată. Întreg lotul a fost redeschis definitiv în octombrie 2016.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

În 2025 nu vor crește taxele, spune ministrul finanțelor

Tánczos Barna, ministrul finanțelor, susține că nu vor avea loc majorări de taxe și impozite în 2025. „Atâta timp cât sunt eu ministru, nu cresc taxele”, a declarat miercuri Tánczos Barna, la finalul unei întâlniri…

Erdogan cere celorlalte țări să nu se mai bage în Siria: Turcia îi poate zdrobi pe toți teroriștii de acolo

Președintele turc Tayyip Erdogan a îndemnat miercuri toate celelalte țări să „își retragă mâna” de pe Siria, adăugând că Turcia are capacitatea de a zdrobi toate organizațiile teroriste din țară, inclusiv milițiile kurde și Statul…

Suedia își schimbă Constituția pentru a putea retrage cetățenia persoanelor considerate un risc pentru securitatea țării

Persoanele cu dublă cetățenie care au oferit informații false, mită sau au recurs la amenințări pentru a-și obține cetățenia suedeză sau cele condamnate pentru spionaj sau trădare vor rămâne fără cetățenia suedeză, potrivit unui proiect…

O televiziune din România își schimbă complet denumirea și profilul

Lansat în urmă cu șase ani, postul cu profil economic Profit News va dispărea și se va transforma într-o televiziune cu un alt target, transmite PaginadeMedia. Clever Media, compania care deţine televiziunea, a solicitat şi…

Ce urmează pentru președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, după ce a fost arestat

Preşedintele destituit al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost arestat miercuri, în cadrul unei anchete privind o insurecţie după încercarea sa de a impune legea marțială, iar între interogatorii, liderul suspendat este de…

Comisia pentru Bursă din SUA îl acuză pe Elon Musk de fraudă în preluarea Twitter. Reacția miliardarului

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite a depus marți o plângere împotriva miliardarului Elon Musk, acuzându-l pe acesta de fraudă în procesul de achiziție a Twitter în 2022, relatează CNBC și…

Cele mai dinamice orașe din România. Tinerii pleacă din orașele îmbătrânite spre cele câteva orașe-magnet. Care nu sunt neapărat și cele mai mari

În perioada tranziției, România a trecut prin multiple transformări demografice. Urbanizarea intensă din perioada comunistă dusese populația urbană de la circa 20% în anii ’40 la peste 50%. Apăruseră, după Capitală, 7 mari poli regionali…

Portretul purtătorului de ochelari, făcut de brandul nr. 1 de oftalmologie din România

Clinicile „Dr. Holhoș” sunt brandul nr. 1 de servicii medicale oftalmologice din România, beneficiind de cea mai mare notorietate de pe piața de profil, conform unui studiu realizat anul trecut de compania de cercetare de…

Ciolacu, prudent față de indexarea pensiilor din septembrie: Vom vedea pas cu pas în funcție de execuție și de venituri / Tanczos Barna: E un buget cumpătat pe un deficit de 7% în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, după discuțiile cu ministrul de Finanțe pe tema bugetului pe 2025, că pentru pensiile mici și mijlocii se va acorda o majorare de tip one-off (o singură plată), urmând…

Meta va concedia mii de angajați „cu performanțe scăzute”. Mark Zuckerberg: „Am decis să ridicăm ștacheta”

Meta, compania-mamă a WhatsApp, Facebook şi Instagram, va renunţa la aproximativ 5% dintre angajaţii săi cu cele mai slabe performanţe, potrivit unui memoriu intern trimis întregului personal, transmite The Guardian. În comunicatul intern, directorul general Mark…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.