Pe 17 decembrie 1989, mii de oameni din Timișoara ieșeau în stradă împotriva dictaturii comuniste. După-amiază, începe masacrul civililor, după ce se lansează ordinul „Radu cel Frumos”, care însemna alarmă de luptă parțială. Sunt răniți sute de oameni și uciși 59 de manifestanți. Astăzi, pagini și grupuri de Facebook care romanțează comunismul s-au transformat în platforme de încurajare a candidatului Călin Georgescu pentru alegerile din primăvara lui 2025.
În ultimele săptămâni, pe pagini de Facebook intitulate ”tradiționale”, printre mesaje precum „eram săraci, dar sănătoși”, „eram săraci, dar fericiți” sau „nu ți-e dor de viața simplă de altădată?”, însoțite de imagini cu oale pe plită, au început să fie inserate mesaje în favoarea lui Călin Georgescu.
Multe imagini amestecă sărăcia, viața simplă de la țară, invocă figura lui Ceaușescu și tradițiile românești.
HotNews a urmărit câteva astfel de pagini și a descoperit cum sunt transformate, treptat, în rute de mesaje politice. Imagini cu copii triști sau săraci sunt, de asemenea, foarte des folosite.
Pagini analizate:
Recent, au început să iasă în evidență și pagini care încă nu au conținut politic, dar care conțin imagini emoționante create cu inteligența artificială. Exemplu: „Tradițional Romanesc”, cu 240 mii urmăritori, creată în 2019. sau „Dumnezeu nu te va lăsa singur”, cu 44 mii urmăritori, creată în martie 2023.
Paginile conțin numeroase imagini emoționante. Exemplu: Poză cu un copil trist, care și-a așezat mâinile și capul pe o pâine. Imaginea este însoțită de mesajul „Azi este ziua mea. Doar pe Dumnezeu îl mai am”. În nicio oră, postarea a adunat aproape 200 de comentarii, cu urări de „La mulți ani”.
O altă poză prezintă o fetiță, murdară pe față, care mușcă dintr-o pâine, mesajul fiind „La mulți ani, ție copil fără copilărie!”. Această poză poate fi găsită pe numeroase pagini și conturi de Facebook, nu doar din România, însoțită de mesaje care se referă la sărăcie, în mai multe limbi străine.
De altfel, pe această pagină sunt folosite foarte multe imagini cu copii, în diferite ipostaze, de exemplu la masă, în fața oalei cu gogoși, cu mielul pe uliță, bebeluși în brațele părinților sau imagini create de inteligența artificială cu copii care creează tot felul de lucruri spectaculoase, dar nu sunt apreciați.
„Sper să vă placă lucrarea mea, pentru că nimeni nu a apreciat-o vreodată”, este mesajul care însoțește imaginea cu un copil care a creat un cal din morcovi. „L-am creat cu pasiune, dar nimănui nu i-a plăcut și sunt trist”, este alt mesaj, poza fiind cu un copil care a creat cu cal din usturoi, adunând peste 14 mii de reacții și peste 2.000 de comentarii.
Multe poze prezintă viața simplă de la țară, cu oameni înconjurați de roade bogate. „Nici măcar un salut doar pentru că lucrăm la câmp”.
Sunt și imagini dedicate elogierii lui Nicolae Ceaușescu. De pildă, o poză cu Ceaușescu este însoțită de mesajul „A sfidat marile puteri ale lumii. Nu a lăsat capul plecat în fața nimănui”. O altă imagine cu Ceaușescu are mesajul: „Dacă nu mă omorau în ’89, acum țara noastră era mult mai bine dezvoltată și românii stăpâni la ei acasă!”.
Altele fac referire la trecutul comunist, dar sunt ceva mai vesele. Exemplu: imagini cu personajul Mihaela, având mesajul „Cine își mai aduce aminte de aceste desene animate și cum o chema?”.
Sau imagine cu multe covoare care sunt curățate în zăpadă, însoțită de textul „Așa se curățau odată covoarele”.
Alte imagini prezintă copii din trecut, modest îmbrăcați, fiind invocate sentimente de fericire, cu mesajul „Atunci noi nu știam de modă, eram săraci, dar fericiți”.
Sunt și mesaje precum: „Când au venit la noi, ei aveau texte despre democrație și noi o țară bogată. Acum noi suntem democrați și ei proprietari pe tot ce aveam”.
HotNews a transmis mesaje către administratorii unora dintre aceste pagini, întrebând care este scopul creării lor, însă nu a primit răspunsuri. Administratorii paginii „Made in Romania”, a trimis automat un mesaj de mulțumiri că i-am contactat și cu o trimitere către un cont de YouTube care conține videoclipuri scurte, de 2 minute, cu viața animalelor sălbatice, având subtitrări în limba engleză.