12 ianuarie 2025 va rămâne, sau nu, o dată importantă în ceea ce ni se întâmplă ca țară, în ultima vreme. Barometrul actual ne arată condiții de furtună. Nu doar că momentul 24 noiembrie 2024 nu a fost depășit dar lucrurile stau să evolueze într-o direcție nedorită de așa-zisa coaliție proeuropeană. Forțăm această formulă neinspirată în speranța că vom realiza toți că România este țară membră a structurilor euroatlantice și toate partidele înscrise legal respectă legislația în vigoare, altfel nu ar fi fost înscrise în Registrul partidelor politice.
Opoziția suveranistă crește cu fiecare zi prin votul negativ care se acumulează la adresa Puterii. La acest moment, Călin Georgescu sau cine va putea intra pe culoarul suveranist, câștigă poate chiar din primul tur. Divizarea suveranistă îi mai ține pe actualii guvernanți la butoane dar lucrurile s-ar putea precipita mai repede decât ne-am putea gândi în cele mai pesimiste scenarii. O etichetă gen ”extremist”, ”prorus”, ”pleava societății” e doar un motiv de zgândărire a orgoliilor, instanțele românești nu pot să ia de bune doar cele spuse la televiziunile mogulilor, e nevoie de dovezi concludente.
Românii pun sub semnul întrebării loialitatea clasei politice față de interesele naționale dar și față de alegătorii pe care s-au angajat politicienii să-i reprezinte. CCR-ul și Klaus Iohannis au devenit principalele ținte ale demonstranților, altfel destul de disciplinați în fața provocărilor venite din toate direcțiile, inclusiv al unor televiziuni care nu prea mai au legătură cu prezentarea adevărului. Mitingul AUR a arătat ce forță are acest partid dar și faptul că manipulările clasice nu prea mai țin în piață, oamenii par deciși să meargă până la cap pe un drum mai puțin bătut.
Ca țara să nu ia foc, autoritățile trebuie să vină urgent cu dovezi concludente că în primul tur al Prezidențialelor s-au produs lucruri necurate, cu implicarea Rusiei, Chinei sau a oricărei țări. O implicare necurată locală, posibil să mai fi fost întâlnită în 2009 pentru Băsescu și în 2014 pentru Iohannis, nu ar fi trebuit să blocheze alegerile și nu va fi înțeleasă de stradă. Dacă dovezile nu există, iar comportamentul autorităților cam asta sugerează, România va avea de gestionat o criză cât casa. Nu doar instituțiile vor avea o problemă, partidele Coaliției vor deconta la greu această situație. Cine se gândește că avem alegeri parlamentare peste patru ani s-ar putea înșela amarnic, noul președinte poate forța anticipate mai ales dacă scrutinul prezidențial va arăta că liberalii și social-democrații devin irelevanți din punct de vedere electoral.
Guvernanții nu par să ia în calcul că au abandonat o parte importantă dintre cetățenii acestei țări. Cei ieșiți în piață au dreptate când spun că statul le este tot mai străin, practic apelează la el doar de câteva ori în viață: la naștere, la căsătorie, la școală, la impozite și la moarte – de obicei, ca să primească un act sau să plătească ceva. Partea importantă a românilor ies acum în stradă și nu au ce pierde, încearcă un experiment cu risc potențial de a fi nefericit.