Într-o convorbire telefonică avută luni cu liderii europeni, președintele Donald Trump le-a spus acestora că președintele rus Vladimir Putin nu este gata să oprească războiul din Ucraina, deoarece consideră că încă are un avantaj și că poate câștiga, potrivit a trei surse familiare cu discuția, scrie Wall Street Journal.
Această recunoaștere confirmă ceea ce liderii europeni suspectau de mult timp despre intențiile lui Putin, dar este prima dată când aud asta direct de la Trump. Declarația contrazice pozițiile exprimate anterior de Trump în mod public, potrivit cărora el considera că Putin dorește cu adevărat pacea.
Casa Albă a refuzat să comenteze, trimițând în schimb la postarea lui Trump pe rețeaua sa socială, Truth Social, unde a afirmat: „Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost așa, aș fi spus-o”.
S-a răzgândit
Deși pare să fi acceptat că Putin nu urmărește încheierea conflictului, Trump nu a făcut pasul cerut de liderii europeni și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski: acela de a intensifica presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni.
Duminică, într-o altă discuție cu liderii europeni – cu o zi înaintea convorbirii sale de două ore cu Putin – Trump a lăsat să se înțeleagă că ar putea impune sancțiuni dacă Putin refuză o încetare a focului. Dar luni s-a răzgândit: nu era pregătit pentru un asemenea pas. În schimb, a propus inițierea unor discuții de nivel inferior între Rusia și Ucraina, ce ar urma să aibă loc la Vatican.
„Ne-am implicat într-un conflict în care nu trebuia să fim parte”
Convorbirea de luni i-a reunit pe Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul italian Giorgia Meloni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuția a fost punctul culminant al unei ofensive diplomatice europene începute cu aproximativ zece zile înainte, menită să-l convingă pe Trump să-l preseze pe Putin.
Deși europenii nu au reușit să-l convingă pe Trump să adopte noi sancțiuni, au apreciat totuși clarificarea poziției: chiar și Trump admite acum că Putin nu vrea pace. Iar pentru liderii UE a devenit evident că responsabilitatea principală de a sprijini Ucraina le revine lor. Totodată, aceștia nu cred că administrația Trump va opri livrările de arme americane, atâta timp cât Europa sau Ucraina le plătesc.
„Nu e războiul meu”, le-a spus Trump reporterilor după discuția cu Putin. „Ne-am implicat într-un conflict în care nu trebuia să fim parte.”
Duminică, în discuția cu Macron, Merz, Meloni și premierul britanic Keir Starmer, Trump anunțase că îi va trimite la Vatican pe secretarul de stat Marco Rubio și pe trimisul special Keith Kellogg. Luni însă, Trump a părut evaziv privind rolul SUA în negocieri, au spus sursele.
Unii lideri europeni au insistat ca orice rezultat al discuțiilor de la Vatican să includă o încetare necondiționată a focului. Trump a refuzat termenul „necondiționat”, spunând că nu l-a folosit niciodată – deși, pe 8 mai, îl utilizase chiar el într-o postare pe Truth Social în care cerea un armistițiu de 30 de zile. Europenii au acceptat în cele din urmă să renunțe la acest calificativ.