Marius Sponoche, fostul manager al Spitalului Orășenesc Cernavodă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant, în propria casă, cu 15.000 de euro – bani despre care anchetatorii susțin că reprezintă o parte dintr-o șpagă de 30.000 de euro. Mită „clasică”, în stil românesc: pe baza unor contracte publice de sute de mii de euro, lucrările se plăteau la suprapreț, iar comisioanele se întorceau la conducerea spitalului. Mita, spun procurorii, era negociată dinainte și calculată ca procent fix: 10% din valoarea contractului.
Rechizitoriul, consultat de Ziarul Amprenta, scoate la iveală o rețea cu multiple ramificații, în care managerul Sponoche era „cap de linie”, iar o colaboratoare apropiată, Cocor Laura Iuliana, era omul de legătură cu firmele „abonate” la contracte.
„Aduceam banii în ghiozdanul fetiței, dar mergeau la director”
Într-un moment de maximă cooperare cu DNA, inculpata Cocor Laura Iuliana a recunoscut că a primit banii de la patronul firmei care a câștigat contractul cu spitalul și că șpaga era destinată directorului Sponoche: „Suma a fost remisă în legătură cu încheierea și derularea contractelor de achiziție publică (…) și ar fi trebuit să ajungă la inculpatul Sponoche Marius”, a spus Cocor, adăugând că banii „au fost ascunși în ghiozdanul fiicei”.
Ulterior, pe 11 februarie 2025, Cocor i-a dus banii lui Sponoche acasă. S-a organizat un flagrant, iar în urma unui scurt dialog fără urmă de suspiciune, DNA a pătruns în imobil: „La solicitarea organelor judiciare, inculpatul a indicat într-unul din dormitoarele de la parterul imobilului punga primita de la Cocor Laura Iuliana, ce conținea un plic cu suma de 15.000 de euro.”
Achiziții pe bandă rulantă, șpagă calculată: „facem 60-40”
În documentele ridicate de anchetatori, dar și în declarațiile inculpaților, reiese că între conducerea spitalului și patronul firmelor abonate la contracte s-a stabilit, încă din 2019, un mecanism: prețurile contractelor erau umflate, iar „para-ndărătul” era calculat fix. Cocor a recunoscut că a cerut 30.000 de euro șpagă, dintr-un profit de 50.000 obținut de firma SC (...) SRL pentru un contract de modernizare în valoare de peste 1.099.000 lei.
DNA a identificat, din 2022 până în 2024, peste 59 de contracte atribuite direct firmelor administrate de patronul M.E., inculpat în același dosar. Valoarea totală a achizițiilor a fost estimată la peste 5 milioane de lei, iar mita calculată în rechizitoriu este în jur de 10% din fiecare contract.
Interceptări devastatoare: „Știi că e doar jumătate, da?”
Conversația dintre Cocor și Sponoche, la predarea banilor, este redată în rechizitoriu ca fiind „lămuritoare în privința implicării inculpatului”: „Suma reprezintă doar jumătate din ceea ce se cuvine”, spune Cocor, iar Sponoche nu manifestă niciun semn de mirare sau reținere, notează anchetatorii
DNA subliniază că „cvasitotalitatea documentelor specifice achiziției” erau semnate de ambii inculpați – de la nota de fundamentare, la ordinul de începere a lucrărilor, la aprobarea bugetului, până la recepția finală. Chiar și viza de control financiar preventiv, o măsură internă de protecție a bugetului public, era semnată de Cocor – aceeași persoană care „transporta șpaga”.
Măsuri asiguratorii pe imobilele lui Sponoche
Procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale lui Marius Sponoche, pentru a asigura recuperarea prejudiciului și a costurilor judiciare. La începutul lunii mai, Tribunalul Constanța a înlocuit arestul preventiv cu cel la domiciliu, decizie contestată imediat de DNA.
„S-a dovedit că inculpatul Marius Sponoche, în calitate de manager, a pretins și a primit suma de 15.000 de euro în scopul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu legate de contractul de renovare ATI. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mita” – se arată în rechizitoriu.
Rechizitoriu Anonimizat Sponoche Marius Ion by b3b3_niko