Vladimir Putin suferă 'o nouă mare înfrângere': liderul de la Kremlin pierde un teritoriu cheie (analiză)

Vladimir Putin suferă 'o nouă mare înfrângere': liderul de la Kremlin pierde un teritoriu cheie (analiză)
📅 2024-10-25

Președintele rus Vladimir Putin a avut, într-adevăr, parte de o săptămână proastă. Consilierul Casei Albe pentru probleme de securitate națională, John Kirby, a confirmat că Rusia pierde zilnic în Ucraina câte 1200 de soldați. Nereușind să obțină o victorie pe câmpul de luptă, Putin încearcă acum disperat să-și răscumpere cu ruble eventualul imperiu. Dar luni, brigada de oligarhi ai lui Putin l-a dezamăgit din nou, de această dată, în Moldova, scrie THE HILL într-o analiză, conform RADOR RADIO ROMÂNIA.

Se presupune că Rusia ar fi cheltuit 15 milioane de dolari ca să-i mituiască pe alegătorii moldoveni ca să nu opteze pentru aderarea la Uniunea Europeană. Totuși, moldovenii au aprobat la limită amendamentele constituționale care ar angaja țara spre aderarea la UE.

Se presupune că planul de mituire ar fi fost pus la cale de Ilan Shor, care este acuzat de spălare de bani și de gestionarea unei asemenea rețele, deși, în Moldova, partidul său politic e interzis. Shor este un industriaș moldoveano-israelian.

Cu toate astea, schema lui Putin cu ruble rusești destinate voturilor din Chișinău a eșuat. Rezultatele oficiale din Moldova au arătat o victorie cu 50,46%, contra unui procent de 49,54%, pentru această mică țară, înghesuită între Ucraina și România.

Actuala președintă moldoveană, Maia Sandu, nu a reușit să obțină o majoritate clară. Ea și-a adjudecat 41% din voturi și, în consecință, se va confrunta cu un al doilea tur de scrutin, programat pe 3 noiembrie, împotriva lui Aleksandr Stoianoglo, care a obținut 26% din voturi. Stoianoglo este susținut de Partidul prorus al Socialiștilor.

Sandu a acuzat Rusia ca lansează un „atac fără precedent la adresa democrației”, mituindu-i pe oameni ca să voteze împotriva referendumului pe tema UE. Ea a spus că deține „probe clare” din care rezultă că 300000 de voturi au fost cumpărate.

Un purtător de cuvânt din partea UE, Peter Stano, a confirmat acuzațiile lui Sandu

„Votul a avut loc pe fondul unui amestec fără precedent și al unor intimidări din partea Rusiei și a acoliților săi, amestec menit să destabilizeze procesele democratice din Republica Moldova”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, pretinzând dovezi în sprijinul lor. Probele au fost prezentate la puțin timp după aceea, când un reporter de la BBC a transmis un interviu cu o femeie de la un centru de votare din Transnistria, o regiune separatistă, ea afirmând că i s-au oferit 1000 de ruble ca să voteze împotriva referendumului și a dnei Sandu.

Sandu ar urma să fie realeasă în noiembrie. În tot acest timp, ea reflectă disperarea lui Putin și continua sa slăbiciune de ordin militar.

Urmează Georgia

Și totuși, deocamdată, Putin rămâne hotărât. Urmează Georgia, ale cărei alegeri parlamentare au loc pe 26 octombrie. Entuziasmul este evident pe străzile din Tbilisi, unde, luni seara, au putut fi văzuți zeci de mii de susținători ai UE.

Luni, cu ocazia propriului miting electoral pro-UE, președinta georgiană, Salome Zurabicivili, și-a exprimat solidaritatea față de Sandu. Ea a subliniat că obiectivul lor este integrarea europeană și s-a adresat președintei moldovene, spunându-i: „Maia, vom intra împreună în Europa!”

În consecință, miza este mare pentru Georgia, care, strategic vorbind, leagă Europa de Asia. Se prea poate ca aceasta să fie ultima șansă pentru ca Tbilisi să intre în Uniunea Europeană. O înfrângere ar putea strivi democrația din Georgia. Dacă, sâmbătă, partidul Visul Georgian va câștiga, Bidzina Ivanișvili, fost premier al Georgiei și cunoscut oligarh, a promis să interzică toate partidele georgiene de opoziție.

„Iar Putin ar avea și el mult de pierdut. Pentru Rusia, o înfrângere a partidului Visul Georgian al lui Ivanișvili ar face ca Georgia să-și recâștige controlul asupra Abhaziei și Osetiei de Sud. Dacă se va întâmpla asta, baza navală rusă de la Ochamchire, în Abhazia, ar putea fi în pericol. Ea este construită ca să adăpostească Flota Rusă de la Marea Neagră, recent scoasă din Crimeea.

Rublele lui Putin „lucrează” cu disperare și în Corea de Nord, iar Putin își finalizează planurile cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, în vederea mobilizării trupelor acestuia în Donbas. Marți, șeful serviciului ucrainean de informații, Kirilo Dudanov, a spus că o serie de soldați nord-coreeni urmează ca, miercuri, să sosească în Kursk, o regiune din Rusia.

Și totuși, acesta este încă un semn din care reiese că Putin își mai poate menține acum imperiul numai cu ruble și prin veșnicele sale păcăleli nucleare. Libertatea Occidentului nu este gratuită. Putin încearcă să o cumpere cu niște ruble care își pierd rapid din valoare. În Ucraina, în Moldova și în Georgia, Occidentul trebuie să fie hotărât să-l înfrângă cu dolari și cu euro și, la nevoie, prin forță militară”, arată analiza invocată.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

România și Republica Moldova au semnat un memorandum pentru o colaborare energetică mai puternică

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat un memorandum de înţelegere cu ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, privind colaborarea în vederea realizării proiectelor comune și dezvoltării de parteneriate pentru promovarea inovării în domeniul energiei din Citește ma...

Ali Khamenei, declarație de susținere pentru Hezbollah: cel mai mare apărător al Libanului

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat joi că Hezbollahul, susţinut financiar şi militar de Teheran, este "cel mai mare apărător al Libanului" în faţa Israelului, care bombardează de o lună această ţară pentru a neutraliza mişcarea Citește mai departe...

Decizie de ultimă oră a magistraților în dosarul în care ÎPS Teodosie e acuzat de cumpărare de influență

Decizie de ultimă oră a magistraților în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Magistrații ar fi trebuit să dezbată, astăzi, 25 octombrie, cauza. Citește mai departe...

VIDEO Iohannis, Ciolacu și Ciucă, împreună la Ziua Armatei Române, în plin scandal din coaliție

În plin scandal din coaliție, cu acuzații din toate părțile, președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă sunt împreună în parcul carol din București, la ceremoniile de Ziua Armatei Române. Citește mai departe...

Marcel Ciolacu explodează după ce jurnalistul Mircea Barbu a fost condamnat de Rusia: NU accept imixtiuni

Premierul Marcel Ciolacu reacţionează dur după ce jurnalistul Mircea Barbu a fost condamnat de un tribunal din Rusia.  Ciolacu spune că nu poate tolera ”atacul flagrant la adresa libertăţii presei!”. Citește mai departe...

Declinul câștigurilor Mercedes: Cererea slabă din China afectează brandul

Producătorul german de automobile premium Mercedes-Benz a anunţat vineri că veniturile realizate în trimestrul al treilea de divizia sa principală s-au prăbuşit cu 64%, ratând cu mult estimările analiştilor, în condiţiile în care consumatorii chinezi au continuat să îşi reducă Citește mai de...

Navy to celebrate Romanian Armed Forces Day in six garrisons

The Romanian Navy is celebrating today, October 25, Romanian Armed Forces Day in their garrisons in Bucharest, Constanta, Braila, Mangalia, Tulcea and Babadag, where military and religious ceremonies will be organized to honour the memory of the heroes of the motherland, inform agerpres.ro. Cite&...

Maia Sandu explică de ce nu a anulat alegerile în ciuda fraudelor masive: Tună la adresa justiției!

Preşedinta Maia Sandu a anunţat joi că a fost informată de instituţiile statului despre existenţa unei reţele imense de cumpărare de voturi, care a afectat turul I al alegerilor prezidenţiale şi referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar cu toate acestea a decis să Citește mai de...

Boxing: Luciana Petrache qualifies for the quarterfinals of the Youth World Championships in Montenegro

Romanian boxer Luciana Maria Petrache qualified for the quarterfinals of the 52 kg category at the Youth World Boxing Championships taking place in Budva (Montenegro), inform agerpres.ro. Citește mai departe...

Incendiu la o mașină dintr-o parcare subterană din Cluj-Napoca. 300 de oameni s-au autoevacuat

Pompierii din Cluj-Napoca intervin vineri dimineața pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o mașină aflată într-o parcare subterană din oraș. Aproximativ 300 de oameni s-au autoevacuat din birourile din zonă. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.