Maia Sandu explică de ce nu a anulat alegerile în ciuda fraudelor masive: Tună la adresa justiției!

Maia Sandu explică de ce nu a anulat alegerile în ciuda fraudelor masive: Tună la adresa justiției!
📅 2024-10-25

Preşedinta Maia Sandu a anunţat joi că a fost informată de instituţiile statului despre existenţa unei reţele imense de cumpărare de voturi, care a afectat turul I al alegerilor prezidenţiale şi referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar cu toate acestea a decis să meargă mai departe cu turul al doilea de scrutin, în loc să ordone repetarea alegerilor, cerând totodată justiţiei să se trezească „în ultimul ceas” şi să acţioneze.

„Am fost întrebaţi dacă e cazul să nu recunoaştem aceste alegeri şi să organizăm alegeri repetate”, a spus Maia Sandu, într-un mesaj video publicat pe Facebook. Şefa statului a spus însă că este de părere că procesul electoral nu trebuie oprit şi a cerut instituţiilor statului să facă publice probele despre fraudă şi să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi.

Maia Sandu a avut din nou un discurs critic la adresa justiţiei din Moldova, menţionând că aceasta „s-a opus în aceşti ani oricărei curăţări şi a eşuat să ducă la bun sfârşit dosarele de corupţie mari”

„Dacă justiţia nu se trezeşte în ultimul ceas şi închide ochii la vânzarea ţării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a avertizat Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că în cele din urmă depinde de oameni să determine viitorul Moldovei şi le-a cerut în special moldovenilor din diaspora să se mobilizeze la vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Haideţi să fim 350.000 de moldoveni din diasporă în turul 2 (în turul 1 au votat aproape 250.000 de alegători în diaspora - n.r.). Mai avem o bătălie de dat! Să câştigăm în faţa hoţilor prin puterea votului nostru! Sunaţi acasă, convingeţi rudele să iasă la vot, spuneţi-le ce putem pierde şi haideţi să ne mobilizăm şi să nu lăsăm ţara pradă hoţilor”, le-a transmis Maia Sandu moldovenilor de peste hotare într-un mesaj video separat.

Apelurile vin după ce s-a aflat câți bani a dat Ilan Șor alegătorilor

Aceste apeluri vin după ce poliţia a declarat că oligarhul pro-rus fugar Ilan Şor a canalizat din Rusia 39 de milioane de dolari către cel puţin 138.000 de alegători, în septembrie şi octombrie. Autorităţile moldovene susţin că alegerile au fost afectat de o schemă masivă de fraudare, menită să învingă tabăra pro-europeană, iar în această schemă este implicată Rusia.

„Fără cumpărarea de voturi, rezultatul de astăzi ar fi fost altfel. Nu ar fi fost emoţiile legate de rezultatul referendumului. Am fi avut o victorie detaşată şi pentru alegerile prezidenţiale, şi pentru referendum”, a arătat Maia Sandu.

Ea a explicat însă că a respins sugestiile de a ordona repetarea alegerilor, deoarece „nimeni nu are dreptul să le refuze cetăţenilor o exprimare masivă, sinceră şi liberă a voinţei lor”.

„În calitate de preşedinte am fost informată de către instituţiile statului despre existenţa unei reţele imense de cumpărare de voturi. Am fost întrebaţi dacă e cazul să nu recunoaştem aceste alegeri şi să organizăm alegeri repetate. Procesul electoral nu trebuie oprit dintr-un motiv esenţial: votul masiv, sincer, liber al cetăţenilor care au votat cu dragoste de ţară nu poate fi anulat de nimeni. (…) Votul masiv al cetăţenilor ne oferă un credit enorm de încredere şi validare că drumul ales de noi e unul corect. (…) Totodată trebuie să nu permitem realizarea scenariilor de destabilizare a ţării. (…) Mergem în turul II. (…) Contăm pe mobilizarea oamenilor care văd că ţara e sub asediu, care văd că în ţara noastră a fost pus un cal troian”, a arătat Maia Sandu.

„Să mergem mai departe în turul al doilea. Contăm strict pe poporul nostru, aşa cum a fost întotdeauna cazul atunci când soarta ţării a fost în joc”, a spus ea, subliniind că este de datoria sistemului judiciar să se „trezească” şi să abordeze problema mitei electorale.

Maia Sandu a acuzat că „justiţia din Moldova s-a opus în aceşti ani oricărei curăţări şi a eşuat să ducă la bun sfârşit dosarele de corupţie mari”.

„Tot poporul ştie, doar ei nu ştiu ce era în sacoşa primită de Dodon de la Plahotniuc. Doar ei nu ştiu cine sunt oamenii care au furat miliardul de la cetăţenii Moldovei. Justiţia din Moldova nu a văzut cum a câştigat Ilan Şor alegerile din Orhei, Găgăuzia şi din alte scrutine locale”, a menţionat şefa statului.

„Fac apel către instituţiile statului – să asigure integritatea procesului electoral, să facă publice probele despre fraudă, să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi de cumpărarea voturilor”, a îndemnat Maia Sandu. Actuala preşedintă s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidenţiale, dar nu a reuşit să obţină 50% din voturi şi acum se confruntă cu un al doilea tur de scrutin împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de un partid tradiţional pro-rus. În cadrul referendumului, o majoritate surprinzător de mică în comparaţie cu sondajele de opinie - 50,46% dintre alegători - a susţinut aderarea la UE. Poliţia l-a acuzat pe oligarhul Ilan Şor de o încercare de a mitui 130 000 de alegători. Acesta neagă fapta, iar Kremlinul a negat orice amestec. La rândul lui, Şor contraatacă şi pune sub semnul întrebării numărarea voturilor, după ce voturile moldovenilor din străinătate au împins votul „da” la referendum la peste 50%.

Şeful poliţiei din Moldova, Viorel Cernăuţeanu, a declarat joi, în cadrul unui briefing, că Şor a folosit Promsvyazbank (PMB Bank) din Rusia pentru a transfera 24 de milioane de dolari în octombrie şi 15 milioane de dolari în septembrie, pentru a plăti alegătorii.

În timpul campaniei electorale, Şor s-a oferit deschis să-i plătească pe cetăţenii moldoveni pentru a-i convinge pe alţii să voteze „nu” la referendum şi să susţină un anumit candidat, pe care nu l-a numit public. El a recurs la un serviciu de tip chatbot pe platforma de mesagerie Telegram pentru a da instrucţiuni amatorilor cum să intre în posesia banilor. Poliţia spune că a blocat 97 de chatboturi înainte de vot care le explicau oamenilor cum să folosească aplicaţia bancară Promsvyazbank şi să obţină banii.

În noaptea de duminică spre luni, la câteva ore după închiderea urnelor, Maia Sandu a numit campania „o luptă nedreaptă” şi a revendicat victoria la referendumul menit să consacre în Constituţie parcursul Moldovei spre UE. Ea a declarat că există „dovezi clare” că grupuri criminale susţinute de „forţe străine ostile intereselor naţionale” au urmărit să cumpere 300.000 de voturi.

La rândul său, Moscova a denunţat votul din Moldova ca nefiind liber. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au amestecat în campanie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Elena Lasconi spune că președintele Iohannis îi va prelungi mandatul șefului SPP, chiar dacă acesta ar trebui să se pensioneze

Șefa USR a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că are informații potrivit cărora președintele Klaus Iohannis urmează să-i prelungească șederea lui Lucian Pahonțu în fruntea SPP. Citește mai departe...

Sibiu: Poeţi de pe trei continente, la cea de-a XI-a ediţie a 'Poets in Transylvania'

Mai mulţi poeţi din 12 ţări, de pe trei continete, vor participa, în perioada 29 - 31 octombrie, la cea de-a XI-a ediţie a festivalului internaţional de poezie "Poets in Transylvania", informează Agerpres. Citește mai departe...

Gafă incredibilă: Oana Zăvoranu a vândut mașina în care soțul ascunsese economii de 300.000 de euro

Gafă uriașă a Oanei Zăvoranu. Actrița cunoscută pentru temperamentul iute și-a tras singura o gaură imensă în buget, după ce a vândut mașina soțului ei Alex Ashraf cu 25.000 de euro. Suma ca suma, dar în mașină soțul Oanei ascunsese o adevărată avere, 300. Citește mai departe...

Almost 259,000 Romanians celebrate their name day on feast of St. Dimitrie

Almost 259,000 Romanians celebrate their name day on October 26, the feast of St. Dimitrie (Demetrius), the most common being the male name Dumitru, according to data provided by the Directorate General for Persons' Records of the Interior Ministry, inform agerpres.ro. Citește mai departe...

Superstiții incredibile ale marilor artiști

Lumea artei a fost întotdeauna învăluită în mister, iar geniile picturii au avut adesea propriile lor ritualuri și credințe care le ghidau viața și creația. Citește mai departe...

BNR to launch silver coin to mark 150th birth anniversary of endocrinologist Parhon

The National Bank of Romania (BNR) will put into circulation, for numismatic purposes, a silver coin to mark the150th birth anniversary of endocrinologist Constantin I. Parhon, inform agerpres.ro.Featuring on the obverse of the coin is an image of the National Institute of Endocrinology C.I. Cite...

Serviciile de informaţii olandeze dau alerta: Trupe nord-coreene duse în sprijinul Rusiei în Ucraina

Serviciile de informaţii ale Ţărilor de Jos confirmă că Rusia a desfăşurat cel puţin 1.500 de soldaţi din Coreea de Nord pentru a lupta de partea armatei ruse împotriva Ucrainei, a anunţat vineri ministrul olandez al apărării Ruben Brekelmans, informează Reuters. Citește mai departe...

Jupiter Operation continuing with over 70 searches on its fifth day

On the fifth day of Operation Jupiter, coordinated by the General Prosecutor's Office in collaboration with the Romanian Police, 13 complex operational actions will take place on Friday, involving 77 searches across the country, inform agerpres.ro. Citește mai departe...

Cătălin Predoiu, discurs tăios la Forumul Salzburg: Ministrul de interne cere intervenția Alianței Globale

În perioada 23-24 octombrie 2024, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a participat, la Sofia, la reuniunea ministerială a Forumului Salzburg, organizată de Președinția bulgară a acestui format de dialog la nivel regional, care urmărește consolidarea Citește ...

Autovit.ro: Creștere semnificativă a interesului pentru achiziția de mașini

Autovit.ro înregistrează o creștere a interesului pentru achiziția de mașini noi în rândul clienților, informează Mediafax.Autovit. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.