La mijlocul lunii octombrie, familia Chișe a reprezentat cu onoare comuna Tulca și România la „International Competition for Brandie Sombor 2024” din Serbia, unde a câștigat 3 medalii de argint și 2 medalii de bronz. Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional, scrie Rador Radio România într-un reportaj, pe care îl redăm mai jos.
„Această recunoaștere internațională ne motivează să continuăm să producem cu pasiune și tradiție pălinca autentică de Bihor, aducând spiritul și gustul locurilor noastre peste granițe.
Mulțumim Ambasada României în Republica Serbia pentru sprijinul acordat în această competiție și pentru încrederea pe care ne-ați arătat-o”, a spus Florian Chișe.
Pălinca „Trămuța” este o frumoasă afacere de familie din localitatea Tulca, județul Bihor. Sortimentele de palincă bio din județul Bihor se bucură de un real succes.
„Ambasada României la Belgrad a fost onorată să sprijine participarea producătorului român la competiție, meritul premiilor câștigate aparținând în totalitate Palinca Trămuța”, au notat reprezentanții Ambasadei României în Serbia.
În comuna Tulca, din județul Bihor, se produce una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din România: pălinca
Cu rădăcini care se întind pe mai bine de un secol, familia Chișe continuă cu mândrie acest meșteșug transmis din generație în generație, păstrând vii secretele străvechi ale distilării. Pălinca „Trămuța”, produsă de această familie, a reușit să se remarce nu doar în România, ci și pe plan internațional, câștigând numeroase premii, inclusiv la competiții prestigioase din Austria și Serbia.
Procesul de producție al pălincii începe cu tone de fructe coapte, selecționate cu grijă și lăsate la fermentat în butoaie mari, de 200 sau 400 de litri, timp de trei până la șase săptămâni.
„Noi producem pălincă de prună, că pruna-i baza. Prună, mere, pere, caise, gutui… am avut și cireșe, iar anul acesta ne pregătim cu fructe de pădure”, explică Florian Chișe, artizanul principal al distileriei. Distilarea are loc în cazane tradiționale de cupru cu foc direct, unele cu o istorie de peste 100 de ani, ceea ce garantează un gust unic și o calitate superioară.
În inima distileriei, unde lemnul și arama împart povara poveștilor transmise din trecut, Florian Chișe, reprezentantul distileriei, explică importanța învechirii.
„Noi punem pălinca la învechit, pentru mai mulți ani, în butoaie de stejar sau de dud, de unde pălinca își capătă aroma și culoarea aurie”, a explicat Florian Chișe.
Această practică conferă pălincii de Tulca nu doar o aromă inconfundabilă, ci și o culoare ce amintește de apusurile calde din Bihor.
După distilarea dublă, pălinca trece printr-un proces riguros de selecție
„La prima mână cum zicem noi, luăm alcoolul metilic (spirtul), care trebuie eliminat pentru a asigura siguranța băuturii”, precizează Chișe.
Cu un gust puternic și o transparență asemenea apei de izvor, pălinca este apoi lăsată să se „odihnească” în butoaie de dud sau stejar, unde își desăvârșește parfumul.
Pe plan internațional, pălinca „Trămuța” a cucerit palate și juriile concursurilor de specialitate din țară și din străinătate. La competiția din Sombor, Serbia, din luna octombrie 2024, familia Chișe a fost recompensată cu trei medalii de argint și două de bronz, o recompensă a calității impecabile a produsului lor. De asemenea, pălinca lui Chișe este nelipsită de la manifestările de profil, precum: târguri și expoziții.
„Din copilărie mi-a plăcut munca din pălincărie. Îmi aduc aminte cu mare drag de nopţile pe care le petreceam împreună cu bunicul şi cu tata la cazane. Povesteam despre cum se produce această pălincă. Am păstrat de la ei secretul pălincii. Cred că asta m-a ajutat să o fac atât de cunoscută” a mărturisit Florian Chișe, cu mândrie.
„Rafinamentul licorii e definit de calitatea fructelor bine coapte. Sunt distilate în cazane tradiționale cu foc direct”, explică producătorul celei mai premiate pălinci din Bihor.
Deși provocările, cum ar fi seceta severă de anul acesta, au redus producția de fructe, rezultând în prețuri mai mari, acestea au fost mai dulci și mai concentrate, promițând o pălincă de o calitate superioară. Prețul pentru jumătate de litru poate ajunge la 100 de lei, mai ales când este ambalat în sticle frumos decorate, perfecte pentru cadouri.
Adevărata pălincă bihoreană trebuie să atingă un grad de tărie de 50, iar localnicii o servesc, cu mândrie, alături de tradiționalele slănină și ceapă roșie.
Așa cum spunea un vechi poet local, „Vigoarea de dimineață/Cu pălincă prinzi și viață...”, pălinca este mai mult decât o băutură – este un simbol al rădăcinilor bihorene și al ospitalității românești.