Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu i se poate reproșa nimic din punct de vedere profesional Roxanei Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european. După audierea din Parlamentul European, Ciolacu nu vede motive pentru a schimba propunerea.
„Doamna Mînzatu a avut trei ore (de audiere, n.r.), cred că nimeni nu-i poate reproșa nimic profesional. Echipa întreagă să fie respinsă, să nu mai avem o majoritate în Parlamentul European? E greu de crezut. Am înțeles că familiile politice mai au o discuție și mâine cu președinta Comisiei. E un demers democratic. E normal în politică să existe și negocieri. Dar de ce aș schimba-o pe doamna Mînzatu? E un profesionist desăvârșit”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Londra.
Audierea Roxanei Mînzatu
Roxana Mînzatu, nominalizată de România pentru un post de comisar în viitorul executiv condus de Ursula von der Leyen, a fost audiată marţi în comisiile din Parlamentul European relevante pentru portofoliul ei - competenţe şi educaţie, locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Reprezentând grupul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European, dacă va trece de audieri, ea va fi şi unul dintre cei şase vicepreşedinţi ai viitoarei Comisii Europene.
În cea mai mare parte a audierii, ea nu a părut deranjată de întrebările deputaţilor, până când a apărut o întrebare despre extinderea casei sale din centrul istoric al Braşovului. Ea a dezminţit informaţiile apărute în presa română potrivit cărora nu ar fi avut autorizaţiile necesare pentru a modifica o clădire istorică, afirmând că deţine două documente de la autorităţi - unul datând din 2011 şi unul din 11 noiembrie 2024 - care atestă că locuinţa sa nu este o clădire istorică şi că extinderea, de la 60 de metri pătraţi la aproximativ 100, a fost în regulă, menţionează POLITICO.
Cea mai „picantă” întrebare a venit din partea unui eurodeputat de extremă dreapta care a susţinut că Mînzatu este „doar o cotă”, deoarece a fost nominalizată în ultimul moment de România, ca urmare a insistenţelor Ursulei von der Leyen de a avea o femeie cu care să mai echilibreze din punct de vedere al genului Colegiul Comisarilor. Egalitatea de gen a fost unul dintre numeroasele subiecte pe care le-a abordat în timpul audierii sale, susţinând că aceasta este esenţială pentru politicile UE.