În anul 2024, piața imobiliară a avut parte de un an prosper, iar oferta redusă de proprietăți de vânzare a generat o creștere a prețurilor. Răzvan Marinescu face o analiză interesantă despre tendințele actuale și perspectivele viitoare ale pieței imobiliare.
În 2024, piața imobiliară din România a continuat să evolueze, menținând direcția pe care o observăm deja în 2023.
”Piața a avut o creștere de aproximativ 10% în trimestrul al treilea al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Această creștere e puternic influențată de inflație și de o cerere tot mai intensă pentru achiziții de locuințe. Numărul proprietăților de vânzare s-a redus cu 25% la nivel național, iar cel al proprietăților de închiriat cu 10%. Această diferență între cerere și ofertă a păstrat prețurile ridicate”, precizează expertul imobiliar Răzvan Marinescu, co-fondator al Acceleratorului de Performanță în Imobiliare.
Pentru 2025, Răzvan Marinescu se așteaptă ca această tendință să continue, cu o posibilă creștere a prețurilor în anumite segmente de piață, în special din cauza scăderii stocului de locuințe noi și a întârzierilor la obținerea autorizațiilor de construcție. La acestea se adaugă și faptul că în acest moment dobânzile la creditele ipotecare au ajuns sub 5%/an, iar acest lucru va duce cu siguranță la o creștere a cererii de imobile.
”Ce este important de luat în calcul, ar fi și noua politică fiscală de după alegeri, astfel încât, o posibilă creștere de TVA, poate și o creștere a impozitului pe vânzare (cum a mai fost vehiculat) pot fi factori care să determine o cerere mai mare în prima parte a anului, până să fie implementate astfel de măsuri”, adaugă Răzvan Marinescu.
Cluj-Napoca, subiect de discuție și chiar de glume
Dintre toate orașele mari, Cluj-Napoca a ajuns subiect de discuție și chiar de glume mai ales când vine vorba de prețurile mari la garsoniere de dimensiuni mici. În opinia expertului imobiliar, aceste prețuri mari sunt cauzate de faptul că oferta e redusă iar cererea e crescută, în principal datorită faptului că orașul este un centru universitar și IT important. Acest lucru a făcut ca prețurile locuințelor să crească semnificativ.
”În 2024, prețul mediu cerut pentru apartamente a atins 2.500 euro/mp util, iar chiria medie pentru un apartament cu două camere a ajuns la 500 euro pe lună. Putem spune ca Cluj Napoca este singurul oraș din România ale cărui prețuri imobiliare au depășit pragul psihologic al prețurilor din 2008”, mai precizează Răzvan Marinescu, potrivit adevarul.ro.
Expertul imobiliar a realizat și un top al orașelor cu atractivitate imobiliară ridicată în următorii ani.
Conform lui Răzvan Marinescu, în afară de Cluj-Napoca, atractivitate imobiliară mare în perioada următoare vor avea alte patru orașe. Vi le prezentăm în cele ce urmează.
• București: Capitala rămâne un pol economic și cultural important, cu cerere constantă pe piața imobiliară.
• Timișoara: cu proximitatea față de vest, economia în creștere și investiții notabile în infrastructură, Timișoara atrage atât investitori, cât și cumpărători.
• Iași: Ca un important centru universitar și IT, Iașiul continuă să fie preferat de tinerii profesioniști și de studenți.
• Brașov: Prin poziția sa geografică și dezvoltarea economică, Brașovul este o destinație dorită pentru locuire și investiții.