Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a vorbit marți despre amenințarea schimbărilor climatice la summitul COP29 de la Baku, unde a susținut obiectivul de zero emisii nete de carbon, admițând că în urmă cu doar 10 ani ar fi crezut că obiectivul este de neatins cu competitivitate, scrie energypress.gr.
Summitul ONU de la Baku este în desfășurare între 11 și 22 noiembrie, la care participă peste 70.000 de delegați, șefi de stat și de guvern.
„Schimbările climatice amenință deja nu numai oamenii și mijloacele de trai, nu numai oamenii și economia, ci și pacea și securitatea globală”, a declarat Radev la o conferință organizată marți la pavilionul bulgar, după cum a raportat BTA.
Președintele bulgar a spus că este a doua oară când Bulgaria are propria poziție la COP, adăugând că aceasta este o dovadă clară a ambiției țării de a participa la diplomația climatică și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.
După cum a recunoscut, acum 10 ani, el ar fi spus „nu” întrebării dacă este posibil să avem un sold zero net pe de o parte și competitivitate pe de altă parte.
În interiorul Bulgariei, o dezbatere aprinsă dezvăluie acum asupra viitorului centralelor pe cărbune, iar partidele pro-ruse și populiste din parlament blochează foaia de parcurs a țării pentru neutralitatea climatică.
Potrivit lui Radeff, Uniunea Europeană trebuie să asigure acum ireversibilitatea acestui proces, oferind în același timp o politică industrială care oferă rezultate vizibile.
Importanța sistemului de învățământ în construirea unei noi culturi a consumatorilor
În discursul său, președintele bulgar a subliniat și importanța sistemului de învățământ în construirea unei noi culturi a consumatorilor, a cererii de produse cu emisii scăzute de carbon și a unei noi industrii.
„Schimbările climatice amenință deja nu numai oamenii și mijloacele de trai, nu numai oamenii și economia, ci pacea și securitatea globală. Evenimentele meteorologice extreme, de la inundații la incendii și secete, devin din ce în ce mai frecvente și devastatoare. Această situație critică necesită acțiune și atenție cuprinzătoare din partea noastră a tuturor, de la nivel politic înalt până la nivel de experți”, a spus el.
Comisarul în exercițiu, Iliana Ivanova, a subliniat, la rândul său, că pentru a îndeplini obiectivele climatice, economiile trebuie să accelereze decarbonizarea cu un factor de șase.
În prima zi a conferinței de la Baku, delegații au ajuns la un consens cu privire la standardele pentru generarea de credite de carbon în conformitate cu articolul 6 din Acordul de la Paris. Acest lucru va permite acțiunile climatice prin creșterea cererii de credite de carbon și prin asigurarea funcționării corespunzătoare a pieței internaționale a carbonului supravegheată de ONU.
UE este reprezentată la summitul de la Baku de președintele Consiliului European, Charles Michel, de comisarul pentru acțiune climatică Bopke Hoekstra și de președinția maghiară.