VIDEO Marcel Ciolacu: Anunță un cutremur major în sistemul bugetar

VIDEO Marcel Ciolacu: Anunță un cutremur major în sistemul bugetar
📅 2024-12-23

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunțat, de la tribuna Parlamentului, că viitorul Guvern nu va fi unul care să adopte măsuri de austeritate, dar a explicat că ne așteaptă un an economic dificil, în care vor trebui adoptate foarte multe măsuri. Ciolacu a explicat că primele măsuri vor fi luate pentru a stopa angajările pe pile la stat, iar remunerația să fie pe bază de meritocrație.

”Vreau să fie foarte clar, acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă.

Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult.

Evident, vom menține politicile publice care au produs rezultate importante în 2024 și le setăm ca standard al dezvoltării economice: investiții publice de 120 de miliarde de lei anual și un ritm de finalizare a 200 de kilometri de drumuri rapide pe an.

Accesul echitabil la sănătate îl realizăm prin continuarea construcției celor trei spitale regionale, a celor 10 noi spitale și modernizarea a 17 unități sanitare existente- toate aflate deja în diferite stadii de execuție.

O altă provocare majoră este asigurarea de hrană sănătoasă produsă în România. Asta înseamnă peste 16 miliarde euro, în următorii 4 ani, pentru investiții masive în irigații și stimuli pentru noi fabrici de procesare.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu anunță cutremur în sistemul bugetar

”Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor!

De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.

Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.

Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță.

Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect.

Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public.

În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent.

Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat. După 35 de ani de la Revoluție, percepția publică și, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism.

Trebuie să stopăm această situație. Și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituții, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidențiat, în funcție de specific.

Putem face această mare selecție națională la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD.”, a mai spus Ciolacu.

Ciolacu: Nu putem oferi servicii ca în Vest dacă nu contribuie toți!

”Nu ne așteaptă un drum ușor! Nu vreau să mint pe nimeni. Trebuie să fim sinceri. Va fi greu, chiar dacă în următorii 4-5 ani sunt anii cu cele mai mari investiții publice din fonduri europene, PNRR și buget- peste 155 de miliarde de euro!

Principalii noștri parteneri comerciali din Uniunea Europeană au probleme politice și economice grave. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că Germania și Austria vor avea al doilea an consecutiv de scădere economică, în timp ce Italia, Franța și Ungaria vor avea creșteri minore.

Această criză economică din țările dezvoltate se va resimți și în România în 2025. Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest cu venituri la buget la care nu contribuie toți! Este un adevăr.

De aceea, acest Guvern trebuie să fie unul al reformelor și investițiilor. Nu există altă șansă decât dacă vom raționaliza cheltuielile publice și vom îmbunătăți colectarea veniturilor la stat.

Ca să obținem un stat suplu și performant este nevoie de decență în cheltuirea banului public, debirocratizare și descentralizare.

Am început deja cu reducerea numărului de ministere și a numărului de secretari de stat. În urma unui audit de performanță, la nivelul fiecărei entități publice, vom face propuneri de desființare și comasare.

Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achizițiilor centralizate și un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice.

Așa arătăm respect față de timpul cetățenilor și al companiilor care investesc în această țară, plătesc taxe și creează locuri de muncă!”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

SJU solicită cetăţenilor să respecte regulile privind predarea medicamentelor expirate

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe solicită cetăţenilor să respecte regulile referitoare la predarea medicamentelor expirate sau neutilizate, arătând că au fost primite diverse obiecte care nu se încadrează în aceste categorii, precum produse cosmetice, feşe sau Citește mai dep...

Alexandru Rafila: Obiectivele programului de guvernare se referă la accesul la servicii medicale

Alexandru Rafila, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în noul Guvern, a declarat luni că obiectivele programului de guvernare al coaliţiei se referă la accesul la servicii medicale şi la dezvoltarea preponderent a serviciilor medicale de medicină de familie şi a celor Citește mai ...

Mai multe persoane din ţară şi străinătate au fost salvate în urma unei prelevări de organe

Mai multe organe care au fost prelevate la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, de la o persoană aflată în moarte cerebrală, vor salva pacienţi din Iaşi, Elveţia şi Grecia, potrivit Agerpres.Coordonatorul Centrului Regional de Transplant, dr. Citește mai departe...

Lupte grele în Ucraina în așteptarea investirii lui Donald Trump - Rusia aruncă în luptă trupele nord-coreene

Armata ucraineană luptă pentru a limita înaintarea trupelor ruse şi pentru a provoca pierderi cât mai mari acestui inamic care se concentrează pe înaintarea în regiunea Doneţk, unde localităţile Kurahove, Pokrovsk şi Velika Novosilka continuă să fie obiectivele cheie ale armatei Citește mai ...

Risc însemnat de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș

Meteorologii avertizează că de luni până miercuri seara este un risc însemnat de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș, potrivit mediafax. Citește mai departe...

Superliga - etapa a 21-a - rezultatele şi clasamentul

Meciurile etapei a 21-a a Superligii de fotbal au avut loc de vineri până luni, potrivit Agerpres.Rezultate:Vineri 20 decembrieACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe - FC Universitatea Cluj 0-0, Arena Sepsi OSK - Sfântu GheorgheCartonaş roşu: Florin Ştefan (Sepsi OSK, 6). Citește mai departe...

Poli Iaşi – FCSB 0-2, în ultimul meci din 2024 din Superligă

Echipa bucureşteană FCSB a învins luni seara, în deplasare, scor 2-0, gruparea Poli Iaşi, în ultimul meci din anul 2024 al Superligii, potrivit news.roBîrligea a fost omul cu ratările în minutele 22, 23 şi 31, la ultima şutul atacantului bucureştean fiind respins de Florin Ilie. Citește mai ...

Nikolai Davidenko – Jucătorii de tenis muncesc de trei ori mai mult decât jucătoarele

Fostul tenisman rus Nikolai Davidenko a declarat că se opune principiului egalităţii de remunerare între bărbaţi şi femei, care este adoptat de câţiva ani în turneele de Grand Slam, potrivit news. Citește mai departe...

VIDEO Ciolacu jubilează la Guvern: 'Dobânzile la care se împrumută România au început deja să scadă'

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, în prima ședință a noului guvern PSD-PNL-UDMR, că învestirea rapidă a acestui cabinet a transmis în afara țării semnalul că România este un stat de încredere pentru investitori, după perioada de instabilitate provocată de anularea Citește mai d...

Satu Mare: European projects of over 4 million euros signed by chairman of County Council

The chairman of the County Council (CJ) Satu Mare, Pataki Csaba, signed, on Monday, the financing contracts for two new European projects, worth 4.2 million euros, informs the institution on Facebook. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.