Armata ucraineană luptă pentru a limita înaintarea trupelor ruse şi pentru a provoca pierderi cât mai mari acestui inamic care se concentrează pe înaintarea în regiunea Doneţk, unde localităţile Kurahove, Pokrovsk şi Velika Novosilka continuă să fie obiectivele cheie ale armatei ruse, ce şi-a intensificat cu sprijinul trupelor nord-coreene şi ofensiva pentru a recupera teritoriul pierdut în provincia rusă de graniţă Kursk, relatează luni agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
Un număr necunoscut de soldaţi ucraineni sunt încercuiţi în satul Makarivka, localitate din vestul provinciei Doneţk situată la sud de Velika Novosilka, potrivit hărţilor de luptă actualizate de platforma de analiză a evoluţiei războiului "DeepState", apropiată armatei ucrainene. Trupele ruse încearcă pe acel sector de front să taie logistica armatei ucrainene şi să ocupe Velika Novosilka.
Continuă în acest timp războiul urban în oraşul Kurahove, unde o centrală termică locală le oferă trupelor ucrainene o foarte bună poziţie defensivă. Încercarea armatei ruse de a încercui oraşul dinspre nord s-a blocat din cauza pierderilor mari suferite în ultimele săptămâni, scrie analistul militar Kostiantin Maşoveţ pentru grupul de experţi "Rezistenţa Informativă". Totuşi, armata rusă continuă să avanseze către Kurahove dinspre sud.
Potrivit unui ofiţer al armatei ucrainene, Mikola Melnik, bătălia pentru Kurahove este practic pierdută, iar comandanţii ucraineni ar trebui acum să asigure o retragere la timp a propriilor trupe pentru a evita căderea acestora sub încercuire.
Luptele cele mai violente se concentrează în provincia Doneţk, iar înaintarea trupelor ruse acolo apropie tot mai mult linia frontului de provincia Dnipropetrovsk. Trupele ruse au ajuns în Doneţk la circa 15 kilometri de graniţele administrative ale acesteia atât cu provincia Dnipropetrovsk cât şi cu provincia Zaporojie. În aceasta din urmă, provincie deja parţial ocupată de trupele ruse pe frontul de sud, Kievul bănuieşte că Moscova pregăteşte o ofensivă şi dinspre est.
Unii analişti afirmă că, luptând până la capăt pentru fiecare localitate, Ucraina încearcă să maximizeze pierderile în rândurile inamicului, dar o asemenea tactică s-ar putea dovedi contraproductivă în condiţiile efectivelor insuficiente ale armatei ucrainene, care astfel creşte pierderile şi în rândurile propriilor trupe. O greşeală a comandamentului ucrainean, consideră analistul militar Iuri Botusov, este că ar fi sacrificat prea multe resurse umane şi materiale în încercarea de a apăra poziţii care oricum urmau să fie pierdute, fiind astfel irosite inutil vieţile multor soldaţi, în timp ce armata ucraineană se confruntă cu o criză de efective şi nu reuşeşte să-şi înlocuiască pierderile.
În apropierea oraşului Pokrovsk, un contraatac ucrainean a reuşit în sudul localităţii să împingă înapoi trupele ruse, care însă continuă să avanseze către vest în timp ce caută se taie căile de acces către oraş.
Defensiva ucraineană continuă în acest timp să reziste la Toreţk şi Ceasov Iar, două avanposturi ucrainene care împiedică înaintarea rusă către Kostiantinivka şi Kramatorsk.
Trupele ucrainene depind de dronele kamikaze pentru a distruge formaţiunile ruse înainte ca acestea să ajungă la poziţiile ucrainene, potrivit brigăzii "Azov". În pofida pierderilor mari, Rusia deţine în continuare o superioritate numerică semnificativă pe mai multe sectoare ale frontului, constată analiştii militari.
Lupte intense au loc în acest timp şi în provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene ocupă o porţiune de teritoriu. Peste o mie de soldaţi nord-coreeni trimişi acolo în sprijinul trupelor ruse au fost ucişi sau răniţi, potrivit şefului Centrului ucrainean de Contracarare a Dezinformării, Andri Kovalenko, bilanţ pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl urcă la peste 3.000.
Potrivit bloggerilor militari ruşi şi ucraineni, unităţile ruse au avansat recent în provincia Kursk mai mulţi kilometri în direcţia localităţii Kurilovka, la est de oraşul Sudja, principala localitate căzută sub control ucrainean în această provincie.
Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, lansată pe 6 august, cea mai mare ofensivă pe teritoriul Rusiei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată şi a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin.
Ucraina a revendicat iniţial ocuparea a peste 1.000 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, dar Rusia a recuperat în timpul scurs de atunci circa jumătate din teritoriul pierdut acolo.
Toate aceste operaţiuni militare indică o încercare a ambelor tabere de a obţine pe teren poziţii cât mai avantajoase în perspectiva unor eventuale negocieri de pace care ar putea fi impulsionate după învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA pe 20 ianuarie.