Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, 18 decembrie, bilanțul guvernării pe care a condus-o timp de un an și jumătate, subliniind principalele realizări și prioritățile care au ghidat activitatea executivului. „Astăzi am avut ultima ședință de Guvern cu puteri depline, urmând ca, odată cu instalarea noului Parlament, acest Guvern să devină unul interimar. Și aș vrea să pornesc de la prioritățile pe care le-am enunțat acum un an și jumătate, pentru a vedea cu toții stadiul obiectivelor propuse atunci”, a declarat premierul.
Creșterea puterii de cumpărare și reducerea inflației
Unul dintre punctele centrale ale mandatului a fost creșterea puterii de cumpărare a românilor. Ciolacu a evidențiat reducerea inflației la jumătate, de la 10,3% în iunie 2023 la 5,1% în prezent, precum și majorarea salariului mediu net peste pragul de 1000 de euro. „Am ajuns la 1059 euro, ceea ce înseamnă o creștere a puterii de cumpărare cu 8% – cea mai mare din ultimii 5 ani”, a precizat premierul.
Pensia medie a crescut, de asemenea, la 562 euro, iar puterea de cumpărare a pensionarilor a înregistrat un avans semnificativ, cu 33-35%. „Este cea mai mare creștere a pensiilor din ultimii 15 ani”, a adăugat Ciolacu.
Locuri de muncă bine plătite și o clasă de mijloc consolidată
Premierul a subliniat creșterea numărului de salariați la un record de 5,17 milioane, precum și majorarea numărului de contracte de muncă cu venituri nete peste 1000 de euro. „Pentru prima dată, peste 1,5 milioane de contracte de muncă au acest nivel salarial, cu 500.000 mai multe față de momentul preluării mandatului”, a explicat șeful executivului.
Investiții record și absorbție integrală a fondurilor europene
Introducerea unui model economic bazat pe investiții a fost o altă prioritate majoră a guvernării Ciolacu. „Investițiile publice au depășit 100 de miliarde de lei în 2023 și vor ajunge la 120 de miliarde de lei în 2024. Este un salt de 65% față de 2022”, a punctat premierul. Totodată, gradul de absorbție al fondurilor europene pe cadrul financiar 2014-2020 a atins 99,2%, un record pentru România.
Progrese în infrastructură și energie
Pe planul infrastructurii, guvernul a finalizat aproape 235 de kilometri de drumuri de mare viteză. „Am inaugurat primele loturi din Autostrada Moldovei, drumul de mare viteză Craiova-Pitești, și am dat în lucru mai multe tronsoane ale autostrăzilor de centură a Capitalei și Transilvania”, a detaliat Ciolacu.
Un alt succes notabil a fost stoparea creșterii accelerate a prețurilor la energie prin plafonarea tarifelor. „Prețurile la gaze sunt mai mici cu 10%, iar la energie electrică cu 1,3%, ajutând astfel 2,7 milioane de gospodării și 40% dintre firme”, a declarat premierul.
Integrarea în Spațiul Schengen
Un alt moment istoric a fost aderarea României la Spațiul Schengen. „Printr-o strategie diplomatică diferită, am reușit să obținem integrarea deplină în Schengen. Acest succes reprezintă nu doar un pas spre drepturile depline ale cetățenilor români, ci și o oportunitate economică, estimând o creștere de 2% a PIB-ului în 2025”, a explicat premierul.
România, un lider economic regional
Premierul Ciolacu a concluzionat discursul cu un apel la continuarea proiectelor inițiate. „România este acum o putere economică regională, cu un PIB de peste 355 miliarde euro și un PIB/locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, egal cu cel al Poloniei”, a subliniat acesta.
„Toate aceste date oficiale ne arată că acest guvern și-a făcut treaba. Îl rog pe viitorul guvern să continue creșterea economiei românești și a nivelului de trai al românilor. Mai sunt multe de făcut, dar direcția este clară”, a încheiat Marcel Ciolacu.