Mihail Neamţu, preşedintele comisiei de cultură, a declarat luni, după audierile din comisie pe tema furtului tezaurului dacic care era expus în Olanda, că directorul Muzeului Naţional de Istorie le-a explicat, şi lucrul ăsta i-a şocat, că şase luni de zile, nimeni de la muzeu nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte sunt supravegheate de poliţie. El a mai declarat că, de astăzi înainte, Cloşca cu puii de aur, Brăţările dacice de la Sarmizegetuza sau acest coif, dacă va fi vreodată recuperat, nu mai trebuie să părăsească România.
Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, deputatul AUR Mihail Neamţu, a declarat că ”furtul acesta al unui obiect absolut incomensurabil ca valoare reprezintă rezultatul unei incompetenţe manageriale, dar din păcate este şi un atentat la adresa identităţii noastre naţionale. El a precizat că, din păcate, răspunsul instituţional pe care l-au aşteptat, al unei demisii din partea directorului Muzeului Naţional de Istorie, nu a venit cu repeziciunea pe care şi-ar fi dorit-o. ”Domnul director ne-a explicat de pildă şi lucrul ăsta ne-a şocat, că şase luni de zile, nimeni de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte, aceste artefacte, mai ales coiful de la Coţofăneşti, este supravegheat fizic, în persoană, de către un membru al poliţiei din Olanda. Timp de şase luni de zile, ei s-au bazat pe buna credinţă a olandezilor, care ştim cât de mult ne iubesc. (..) Mi se pare, sincer, deplorabil modul în care a fost gestionat acest contract”, a arătat Mihail Neamţu, informează News.ro.
Deputatul AUR a subliniat că, de astăzi înainte, Cloşca cu puii de aur, Brăţările dacice de la Sarmizegetuza sau acest coif, dacă va fi vreodată recuperat, nu mai trebuie să părăsească România
”Este obligatoriu să îi invităm noi pe străini să vină la Bucureşti, pe Calea Victoriei, să descopere ei frumuseţiile acestei ţări şi, bineînţeles, patrimoniul nostru national. Ca preşedinte al Comisiei de Cultură, începând cu ziua de mâine sau poimâine, când se va întoarce şi doamna ministru Intotero, voi propune un grup de lucru pentru ca noua lege a patrimoniului să nu mai permită asemenea orori. Pierderea acestui coif este absolut inacceptabilă pentru o ţară cu o istorie de 2500 de ani, cum este România”, a anunţat Neamţu.
Preşedintele comisiei de cultură a mai declarat că fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, care este membru de drept al Comisiei de Cultură, nu a venit la aceste audieri şi nu a acceptat să răspundă întrebărilor.
”Recunosc faptul că m-a dezamăgit absenţa şi unor colegi de la PSD sau de la alte partide. Opoziţia a fost prezentă şi le mulţumesc pentru efortul de a suspenda vacanţa aceasta parlamentară. Nu cred că e timp de vacanţă când un furt de asemenea proporţii se produce”, a subliniat Mihail Neamţu.