Șeful Consiliului Fiscal Daniel Dăianu crede că indexarea pensiilor cu inflația din septembrie e pură fantezie. Reacția acestuia vine în contextul în care PSD-iștii au invocat posibilitatea indexării pensiilor din septembrie, dacă bugetul, spun ei, o va permite.
„Eu zic că a gândi că poți să ai o indexare din septembrie anul acesta e o fantezie. Deci, după evaluările noastre, această Ordonanță trenuleț, care a înghețat salariile bugetarilor și a adus o non-indexare a pensiilor, nu rezolvă ecuația aducerii deficitului de la 8,6 la 7%. Având în vedere, repet, faptul că-n 2025 impactul anualizat al recalcultării pensiilor e mult mai mare decât ce s-a simțit în 2024. Deci e o formulare: pas cu pas… Nu vor exista pași în 2025, că n-ai cum să-i faci.
Iar posibilitatea de a acorda unele one-off-uri, ajutoare temporare pentru cei care au pensii foarte mici, se poate încerca, dar trebuie să vedem construcția bugetului. (…)
S-ar mai putea să fie reduse, și eu cred că va fi inevitabil, unele cheltuieli de capital, pentru că în 2024 acestea au crescut copios. Erau programate cred că în jur de 40 de miliarde și au crescut la peste 60 de miliarde de lei cheltuielile de capital. E drept, a fost an electoral, dar aici sunt și cheltuielile militare. Va trebui să se opereze cum s-a făcut în anii precedenți. Nu e spațiu de manevră, din contră, e nevoie de unele măsuri în plus”, a explicat Daniel Dăianu, pentru B1 TV.
Ciolacu, prudent față de indexarea pensiilor din septembrie: Vom vedea pas cu pas în funcție de execuție și de venituri
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, după discuțiile cu ministrul de Finanțe pe tema bugetului pe 2025, că pentru pensiile mici și mijlocii se va acorda o majorare de tip one-off (o singură plată), urmând ca o decizie privind indexarea tuturor pensiilor din septembrie să se ia la prima rectificare bugetară. Cei doi oficiali au anunțat că bugetul este construit pe încadrarea într-un deficit de până la 7% la finele anului.
„Până la sfârșitul lunii vom trece legea bugetului prin guvern si o vom înainta Parlamentului astfel încât în prima sesiune din februarie legea bugetului sa fie aprobată. Vom rămâne in deficitul de 7% la sfârșitul anului, așa cum am convenit cu Comisia Europeană și cu ținta de 7% din PIB pentru investitii”, a anunțat miercuri Marcel Ciolacu.
Acesta a anunțat și ce s-a convenit legat de majorarea pensiilor în acest an.
„Am stabilit, la fel cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare și cu o majorare de tip one off (n.a o singură plată) până vom vedea execuția bugetară la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investițiile prevăzute mai ales în PNRR, dacă bugetul de stat își permite indexarea din luna septembrie. Este o abordare prudentă a ministrului finanțelor și cred ca este o abordare corectă”, a declarat premierul.