Economia Ucrainei este finanțată de Uniunea Europeană, însă tensiunea socială este în creștere la nivel mondial, iar guvernele din Germania, Franța, Slovacia și Austria au căzut şi cad unul după altul, acele guverne al căror obiectiv principal nu a fost protejarea propriei securităţi şi economii, ci îngenuncherea Rusiei, a declarat politologul maghiar Rajmund Kiss pentru televiziunea publică ungară M1, informează Rador Radio România.
Potrivit analistului, învestirea lui Donald Trump pe 20 ianuarie ar putea fi o piatră de hotar în războiul ruso-ucrainean. Trump nu numai că va aduce, probabil, o politică complet nouă în Statele Unite, dar va avea și un efect extraordinar asupra securității internaționale și a politicii economice, deoarece în loc de politici de izolare și pro-război, președintele american va iniția negocieri, printre alții, cu președinții rus și ucrainean, conform politologului.
"Biden și mulți politicieni din Europa de Vest și-au propus drept obiectiv îngenuncherea Rusiei. Ca urmare, economia germană a ajuns într-un impas, aproape să intre în recesiune. Francezii se află într-o stare de criză politică internă, iar în Austria a câştigat alegerile Partidul Libertății. Partidul Popular Austriac nu a reușit să formeze o coaliție, astfel că Herbert Kickl, aliatul austriac numărul unu al lui Viktor Orbán și fondatorul Grupului "Patrioţi pentru Europa" în Parlamentul European, ar putea fi următorul cancelar al Austriei, a spus Rajmund Kiss, referindu-se la evoluțiile politice internaționale.
Expertul ungar a subliniat, totodată, că Rusia a ocupat mai mult teritoriu în 2024 decât în 2022 și 2023.
"Ucraina trăiește pentru că Occidentul o menține în viață. Fără Statele Unite și Uniunea Europeană s-ar termina. De trei ani noi o întreţinem pe Ucraina. Sperăm că 20 ianuarie va fi o piatră de hotar în chestiunea războiului ruso-ucrainean și lumea se va îndrepta, în sfârșit, către pace", a conchis Rajmund Kiss.