Un obiect comun folosit frecvent pentru curățenie poate aduce mai multe riscuri decât beneficii, avertizează un expert în știință într-un articol publicat în Forbes. Cererea pentru șervețelele dezinfectante a crescut considerabil în timpul pandemiei de COVID-19, iar utilizarea acestora continuă chiar și după încheierea crizei sanitare.
Potrivit Institutului American de Curățenie, „americanii sunt în continuare entuziasmați de șervețelele dezinfectante”, iar piața acestor produse a ajuns la 3,72 miliarde de dolari în 2023, urmând să ajungă la 5,64 miliarde de dolari până în 2031.
Ingrediente riscante pentru sănătate
Șervețelele dezinfectante populare conțin adesea compuși cuaternari de amoniu, substanțe chimice antimicrobiene care, conform unui studiu realizat de cercetători din 14 universități și organizații internaționale, pot avea efecte negative asupra sănătății. „Am descoperit că acestea sunt asociate cu efecte nocive asupra reproducerii, dezvoltării, respirației și pielii. Un studiu mai recent realizat de Universitatea Case Western Reserve a identificat o legătură cu leziunile neurologice. În plus, aceste substanțe pot contribui la rezistența antimicrobiană, făcând anumite bacterii rezistente atât la antimicrobiene, cât și la antibiotice critice”, a explicat Arlene Blum, doctor în științe la Institutul de Politici Științifice Verzi. Aceste substanțe sunt folosite nu doar în gospodării, dar și în spațiile publice, precum școli, birouri și săli de sport, iar expunerea poate fi inevitabilă, având în vedere că ele ajung și în apele uzate, în nămolurile de epurare și în sedimentele din aval de stațiile de epurare.
Dezinfectarea nu este întotdeauna necesară
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), curățarea suprafețelor cu apă și săpun elimină majoritatea microbilor, inclusiv SARS-CoV-2. Dezinfectarea nu este recomandată pentru uzul zilnic. Curățarea presupune îndepărtarea murdăriei și a microbilor de pe suprafețe cu apă și săpun, care acționează prin eliminarea acestora, nu prin distrugerea lor. Dezinfectarea, pe de altă parte, presupune distrugerea completă a microbilor, incluzând și pe cei benefici.
În locul compușilor cuaternari de amoniu, agențiile de sănătate sugerează alternative mai sigure și mai eficiente, cum ar fi peroxidul de hidrogen, acidul citric și produsele pe bază de alcool.
Cum poți curăța eficient
Pentru a curăța suprafețele, CDC recomandă să amesteci apă caldă cu săpun lichid neantibacterian (aproximativ o linguriță de săpun la un litru de apă), să aplici soluția pe suprafețele dorite cu o cârpă sau un burete și să freci.