Anul trecut, Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune, pentru prima dată. Această evoluție a permis UE să economisească 59 miliarde de euro din importurile de combustibili fosili pentru producția de energie electrică, relatează AFP citat de mediafax.
Energia solară a depășit cărbunele în producția de energie electrică din UE pentru prima dată, în 2024, a raportat think tank-ul Ember într-un raport publicat joi. În același timp, „producția de energie electrică pe bază de gaz din UE a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, iar producția totală de energie electrică pe bază de combustibili fosili a atins un nivel minim istoric”, a declarat think tank-ul în raportul său pe 2025 privind energia electrică în Europa.
Creșterea puternică a energiei solare și redresarea hidroelectricității au adus ponderea energiei regenerabile la 47% din producția de energie electrică din UE, se arată în documentul intitulat „European Electricity Review”
Aceste evoluții au permis UE să economisească 59 de miliarde de euro din importurile de combustibili fosili pentru producerea de energie electrică. Fără capacitățile eoliene și solare suplimentare adăugate în ultimii cinci ani, țările membre ar fi trebuit să importe încă 92 de miliarde de metri cubi de gaz și 55 de milioane de tone de cărbune.
„Combustibilii fosili își pierd controlul asupra energiei din UE”, spune Chris Rosslowe, autorul principal al raportului. „La începutul European Green Deal, în 2019, puțini credeau că tranziția energetică a UE va ajunge unde este astăzi: energia eoliană și solară împing cărbunele la margine, iar gazul în declin structural”, adaugă el.
Conform Ember, energia solară a generat 11% din electricitatea UE în 2024, în timp ce cărbunele a scăzut sub 10% pentru prima dată. Energia eoliană (17%) a generat mai multă energie electrică decât gazul (16%) pentru al doilea an consecutiv, potrivit raportului care analizează datele anuale privind producția și cererea de energie electrică din țările membre.