Asociaţia Energia Inteligentă a prezentat, joi, trei scenarii posibile privind preţurile pe care românii le vor achita pentru energie electrică după expirarea schemei de plafonare la 1 aprilie 2025, informează Agerpres.
Scenariul 1
Un prim scenariu presupune menţinerea măsurii de plafonare a preţurilor la energie, preţurile la gazele naturale urmând să rămână la acelaşi nivel - 0,310 lei/kWh cu TVA inclus.
"În ceea ce priveşte preţul la energie electrică, apreciez că se vor stabili cel mult două niveluri de preţuri probabil 1,3 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum peste 255 kWh/lună şi de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum sub 255 kWh/lună. Aceasta înseamnă o scădere a preţului energiei electrice cu circa 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună şi o creştere a preţului energiei electrice cu 17% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creştere în medie cu circa 6 lei/lună la factura de energie electrică de 50 kWh)", susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI, în comunicat.
Scenariul 2
În situaţia în care plafoanele vor fi eliminate, începând cu 1 aprilie 2025, şi se va realiza o minimă pregătire a liberalizării pieţei, pentru energie electrică se va plăti circa 1,15 lei/kWh cu TVA inclus.
"Aceasta înseamnă o scădere a preţului energiei electrice cu circa 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună, o creştere a preţului energiei electrice cu 43% pentru cei care consumau între 100 - 255 kWh/lună (o creştere în medie cu circa 35 lei/lună la factura de energie electrică de 100 kWh) şi o creştere a preţului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creştere în medie cu circa 24 lei/lună la factura de energie electrică de 50 kWh)", spune Chisăliţă.
Scenariul 3
Al treilea scenariu presupune că plafoanele vor fi eliminate, începând cu 1 aprilie 2025, fără pregătirea liberalizării pieței.
În acest scenariu, probabil la energie electrică vor fi preţuri de peste 1,38 lei/kWh cu TVA inclus.
Aceasta înseamnă o creştere a preţului energiei electrice cu circa 6% pentru consumatorii care consumă peste 255 kWh/lună (+24 lei/lună la un consum de 300 kWh), circa 72% pentru consumatorii care consumă între 100 - 255 kWh/lună (+58 lei/lună la un consum de 100 kWh) şi de circa 102% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (+o creştere în medie cu circa 35 lei/lună la factura de energie electrică de 50 kWh).
Variantele analizate la Guvern
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că există mai multe scenarii dintre care Guvernul urmează să aleagă, unul dintre acestea fiind continuarea, o perioadă, a schemei de plafonare-compensare, pentru toată lumea.
Principala variantă luată în calcul este menținerea sistemului actual de compensare-plafonare.
„Un alt scenariu este să țintim mai bine sprijinul, adică românii care cu adevărat nu-și permit să plătească facturile la utilități, să beneficieze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, afirmă Burduja, potrivit news.ro