'Tiktokizarea' planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial (analiză)

'Tiktokizarea' planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial (analiză)
📅 2024-12-20

Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez.

TikTok se confruntă cu un proces în SUA ce ar putea culmina cu interzicerea sa dacă platforma nu se desparte de Bytedance, despre care Washingtonul suspectează că ar putea folosi informaţiile despre utilizatorii americani pentru a manipula opinia publică , scrie agenţia de presă spaniolă EFE într-o analiză, relatează Agerpres.

Şi Comisia Europeană va investiga TikTok pentru un presupus eşec de a atenua interferenţele străine în alegeri precum scrutinul prezidenţial din România, unde Călin Georgescu a câştigat primul tur.

Originea chineză

Compania Bytedance, cunoscută pe atunci sub numele de Jinritoutiao, a lansat Douyin, aplicaţia chineză originală a TikTok, în 2016. Concepută pentru o piaţă internă de aplicaţii video scurte deja competitivă, cu rivali precum Kuaishou, Douyin s-a diferenţiat prin integrarea muzicii, a efectelor speciale şi a unui "feed" personalizat sofisticat.

Marketing extern şi extindere

După un succes copleşitor în China, Bytedance s-a extins rapid. În 2017, compania a creat o versiune globală a Douyin, pe care a denumit-o TikTok şi şi-a început expansiunea prin achiziţia Musical.ly, o platformă de videoclipuri muzicale populară în rândul tinerilor americani. Această achiziţie a permis TikTok să acceseze o bază deja consacrată de utilizatori şi să câştige tracţiune pe pieţe cheie, cum ar fi America de Nord şi Europa. În primul trimestru al anului 2018, TikTok a fost cea mai descărcată aplicaţie din App Store la nivel mondial.

Controverse geopolitice

De la extinderea sa globală, TikTok a devenit un fenomen fără precedent pentru o aplicaţie dezvoltată în China, depăşind giganţi precum Facebook şi Instagram ca viteză de creştere.

Însă succesul TikTok şi poziţia sa ca prima reţea socială de origine chineză cu succes internaţional a făcut-o în curând să se confrunte cu provocări geopolitice şi de reglementare. În 2020, India a interzis TikTok după un conflict de graniţă cu China, pierzând cea mai mare piaţă la acea vreme.

Impulsul din timpul pandemiei de COVID-19

În primele luni ale anului 2020, când milioane de persoane au fost obligate să rămână în case din cauza pandemiei de COVID-19 şi s-au simţit "atrase de telefoanele mobile mai mult ca oricând", popularitatea aplicaţiei a explodat, potrivit Sensor Tower.

Descărcările sale globale au crescut de la 200 de milioane în ultimul trimestru din 2019 la peste 300 de milioane în primul trimestru din 2020, un record de descărcări într-un trimestru pentru orice aplicaţie mobilă.

"Tiktokizarea"

Având în vedere succesul înregistrat de TikTok, numeroşi analişti au subliniat, începând din 2021, "tiktokizarea" unor rivali precum Instagram sau YouTube, care şi-au ajustat strategia pentru a prioritiza videoclipurile scurte şi recomandările video personalizate. Fenomenul subliniază influenţa TikTok şi importanţa algoritmului său, care a forţat alte reţele de socializare să îşi ajusteze strategiile.

Înapoi la algoritm şi date

Algoritmul eficient al TikTok, ce optimizează conţinutul în funcţie de timpul de vizionare, este un element cheie al succesului aplicaţiei, dar şi una dintre cele mai mari bătăi de cap din cauza criticilor la adresa opacităţii sale.

La fel ca în cazul României, unde Comisia Europeană a cerut "aplicaţiei" să detalieze funcţionarea algoritmului său, sau al acuzaţiilor că TikTok, care are aproximativ două miliarde de utilizatori în întreaga lume, cenzurează conţinut contrar guvernului chinez, numeroase voci cer o mai mare transparenţă din partea Bytedance.

După presiunile din partea Washingtonului şi Bruxelles-ului, compania a decis să stocheze datele utilizatorilor americani şi comunitari în centre din afara Chinei, deşi persistă îndoieli cu privire la faptul că angajaţii Bytedance de pe teritoriul chinez mai au acces la acestea.

Compania neagă acuzaţiile

Directorul executiv al TikTok, singaporezul Shou Zi Chew, a asigurat Congresul american în 2023 că "ByteDance nu se află sub controlul guvernului chinez". "Nu am dovezi că executivul chinez are acces la date", a declarat Shou Zi Chew într-o intervenţie care a devenit virală în China datorită modului în care directorul executiv al TikTok a răspuns întrebărilor incisive ale congresmenilor americani.

Bytedance, condus de Zhang Yiming, care a devenit cel mai bogat om al Chinei în 2024, a negat în mod repetat că ar transmite informaţii despre utilizatorii săi autorităţilor chineze.

Aplicaţia soră

EFE aminteşte că TikTok, la fel ca servicii precum Google, Facebook sau X, sunt blocate în China, unde Bytedance operează Douyin, aplicaţia care a dat naştere TikTok şi care este complet independentă de versiunea sa internaţională.

Douyin, care are lunar aproximativ 750 de milioane de utilizatori în China, este supusă regulilor stricte ale autorităţilor de reglementare din China, care îi cer să elimine complet conţinutul considerat sensibil de autorităţile chineze şi să promoveze publicaţiile din mass-media de stat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Impozite majorate pentru clădirile-fantomă: Pentru fostul Hotel Dunărea se va plăti un impozit de şase ori mai mare

Consiliul Local al Sectorului 1 a majorat impozitele pentru 13 clădiri degradate, care reprezintă un pericol pentru cetăţeni. Astfel, proprietarul fostului Hotel Dunărea se va plăti un impozit de şase ori mai mare. Citește mai departe...

O nouă universitate apare în România: 50 de doctori vor pregăti studenții

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 20 decembrie, un proiect care vizează înfiinţarea Universităţii “Ioan Slavici” din Timişoara. Aceasta va pregăti studenți pentru două specialități. Citește mai departe...

VIDEO Viktor Orban a ajuns la Palatul Victoria, așteptat de Ciolacu și liderul UDMR

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit, vineri după-amiază, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, cei doi urmând să aibă o discuție tete-a-tete și declarații comune de presă la finalul întâlnirii. Citește mai departe...

Avertismentul FACIAS pentru noul Guvern: Aplicarea cu întârziere a legilor poate pune în pericol chiar si siguranța națională

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită viitorului executiv să acorde prioritate publicării la timp a normelor care pun în aplicare legile, în special pe cele care vizează siguranța națională și protecția drepturilor cetățenilor. Citește mai depar...

Klaus Iohannis le-a stricat Sărbătorile 'băieților deștepți': Veste uriașă pentru milioane de români

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care vor rămâne plafonate prețurile la gaze, în ciuda protestelor marilor jucători din sistem. Astfel, operatorii vor fi nevoiți să vândă gazele cu prețul maxim de 120 lei/MWh. Citește mai departe...

Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici

Hidroelectrica anunță că va emite facturi noi, cu valori mai mici, pentru toți clienții săi, atât casnici cât și companii, pentru lunile octombrie și noiembrie 2024. Citește mai departe...

După 9 luni de negocieri, UE și Elveţia au convenit un acord de cooperare

Elveţia şi UE au anunţat vineri că au convenit un acord care stabileşte un nou cadru al relaţiilor lor economice şi comerciale, după ce au fost depăşite preocupările elveţiene cu privire la imigraţie, dar supunerea acestei înţelegeri unui referendum în Elveţia menţine Citește mai departe...

Inflaţia şi-a continuat creşterea în SUA

Un indicator al inflaţiei urmărit cu atenţie de Rezerva Federală americană a continuat să crească în luna noiembrie, ceea ce oferă noi argumente oficialilor Fed, care recent au prognozat mai puţine reduceri de dobândă în 2025 decât estimau în urmă cu trei luni, transmite AFP, Citește mai dep...

Primar PNL de oraș, trimis în judecată pentru corupţie

Primarul oraşului Brezoi, Schell Robert Adrian (PNL); împreună cu şefa serviciului contabilitate din primărie şi trei administratori ai unor firme, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, între care obţinerea ilegală de fonduri, abuz în serviciu Citește mai depa...

Halep a fost învinsă de Rîbakina la World Tennis League

Fostul lider WTA Simona Halep, în vârstă de 33 de ani, a pierdut, vineri, confruntarea la simplu cu Elena Rîbakina (Kazahstan), la turneul demonstrativ de la Abu Dhabi World Tennis League.Rîbakina, în vârstă de 25 de ani, s-a impus cu scorul de 6-4, în 35 de minute. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.