Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită viitorului executiv să acorde prioritate publicării la timp a normelor care pun în aplicare legile, în special pe cele care vizează siguranța națională și protecția drepturilor cetățenilor. FACIAS atrage atenția că publicarea și aplicarea din timp a normelor Legii nr. 58/2023 privind securitatea și apărarea cibernetică – și nu cu o întârziere de peste un an – ar fi putut preîntâmpina atacurile cibernetice precum cele recente, din perioada electorală.
Adoptată pe 15 martie 2023, Legea nr. 58/2023 privind securitatea și apărarea cibernetică a rămas doar pe hârtie, fiind blocată de refuzul Guvernului de a adopta normele necesare aplicării sale, care potrivit legii trebuiau emise până în iunie 2023. FACIAS a cerut în mod oficial Guvernului elaborarea de urgență a acestora, dar apelul a fost ignorat. Drept urmare, FACIAS a dat în judecată Guvernul, solicitând ca instanța să dispună adoptarea acestor reglementări care făceau ca legea să poată fi aplicată.
Urmare a demersurilor FACIAS, Guvernul, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), a adoptat abia pe 22 iulie 2024 Hotărârea Guvernului nr. 8311/2024. Această hotărâre a clarificat cine sunt persoanele și instituțiile responsabile de aplicarea legii și cum trebuie protejată securitatea cibernetică. Dacă ar fi fost implementată la timp, această măsură a Guvernului ar fi putut contribui la prevenirea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral din România, din ultima perioadă.Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis într-un comunicat de pe 28 noiembrie 2024 că au existat o serie de atacuri cibernetice asupra sistemelor guvernamentale ale statului român implicate în procesul electoral. În acest comunicat, STS a precizat că „în perioada desfășurării procesului electoral au fost identificate atacuri cibernetice de tip DDOS la nivelul infrastructurii IT&C, precum și la nivelul altor resurse din sfera guvernamentală”.
Aceste atacuri subliniază necesitatea adoptării unor reglementări eficiente care să sporească securitatea cibernetică a României. FACIAS consideră că orice întârziere în implementarea legislației ar putea fi în măsură să pună în pericol siguranța cetățenilor.