Elveţia şi UE au anunţat vineri că au convenit un acord care stabileşte un nou cadru al relaţiilor lor economice şi comerciale, după ce au fost depăşite preocupările elveţiene cu privire la imigraţie, dar supunerea acestei înţelegeri unui referendum în Elveţia menţine incertitudinea, relatează agenţiile Reuters şi AFP, conform Agerpres.
Preşedinta Federaţiei Elveţiene, Viola Amherd, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat acordul politic în cadrul unei conferinţe de presă comune în capitala elveţiană Berna.
"Astăzi am decis asupra ultimelor chestiuni (...) Mă bucur că am ajuns la o concluzie bună", a spus Viola Amherd, în timp ce Von der Leyen a vorbit despre un acord "bun şi avantajos" pentru ambele părţi. "În Elveţia, precum şi în cele 27 de state membre ale noastre, în acest mediu plin de provocări, parteneriate puternice, cum este al nostru, nu sunt doar un avantaj, ci de asemenea o necesitate", a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
În urma negocierilor s-a ajuns la o înţelegere privind aşa-numita "aliniere dinamică" a legislaţiei, ceea ce înseamnă că Elveţia este obligată să îşi revizuiască legislaţia pentru a fi în acord cu cea a UE. Consiliul Federal al Elveţiei a cerut însă concesii din partea UE pentru controlul imigraţiei.
Încheiat după nouă luni de negocieri, acordul acoperă domenii multiple, de la sectorul energiei electrice şi până la ajutoarele de stat, transporturile şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă, dar pentru a intra în vigoare procesul nu s-a încheiat.
În timp ce validarea acordului de către Parlamentul European ar putea fi doar o formalitate, în Elveţia el va fi supus votului legislativului şi foarte probabil de asemenea unui referendum, la care criticii naţionalişti ai înţelegerii cu Bruxellesul vor pleda pentru respingerea acesteia.
Legăturile economice ale Elveţiei cu blocul comunitar au la bază un acord de liber schimb semnat în 1972 - încheiat de Elveţia cu Comunitatea Economică Europeană de la acea vreme -, extins ulterior prin mai multe acorduri. Însă între timp aceste acorduri au devenit desuete total sau parţial, unele nemaifiind aplicabile pe măsură ce UE şi-a actualizat propriile reglementări.