Lista acuzațiilor la adresa TikTok s-a extins semnificativ în ultimii ani. Platforma a fost acuzată că exploatează vulnerabilitățile tinerilor, intensificând dependența de rețea și generând astfel profituri considerabile. Șapte familii franceze au intentat un proces împotriva TikTok. Platforma este acuzată că a arătat conținut periculos copiilor lor adolescenți; doi dintre aceștia și-ar fi luat viața la vârsta de 15 ani din cauza videoclipurilor care au apărut pe feed-ul lor, a explicat avocata familiilor, Laure Boutron-Marmion.
Algoritmul ar fi promovat conținuturi legate de sinucidere, automutilare și tulburări alimentare. „Părinții doresc ca responsabilitatea juridică a TikTok să fie recunoscută în instanță”, a explicat Boutron-Marmion. „Aceasta este o societate comercială care oferă un produs consumatorilor care sunt, în plus, minori. Ea trebuie, prin urmare, să răspundă pentru deficiențele produsului”. Acesta a adăugat: „Acesta este primul caz de acest gen din Europa.
Sute de procese sunt în prezent în curs de desfășurare în SUA, acuzând aplicația că dăunează sănătății mintale a minorilor. „Aplicația oferă un flux nesfârșit de imbolduri emoționale care sunt greu de recunoscut și care pot avea un impact real asupra utilizatorilor pe termen lung”, a explicat Marc Faddoul, co-director al Tracking Exposed, o organizație pentru drepturile digitale care investighează algoritmul TikTok. „Și apoi există problema viralității. „În special în cazul TikTok, din cauza bazei sale mari de utilizatori și a modului în care funcționează algoritmul său, videoclipurile pot deveni foarte mari, foarte repede, și nu toată lumea este pregătită pentru asta.”
Avocat: Părinții încep să se trezească; dependența persistă
Boutron-Marmion a declarat pentru agenția de presă Actu-Juridique că cazuri precum cel al lui Molly Russell, o studentă britanică care s-a sinucis în 2017 după ce a văzut imagini grafice de automutilare și sinucidere pe Instagram și Pinterest, au sensibilizat opinia publică față de riscurile socializării. „Părinții încep să se trezească. Mulți dintre ei nu erau conștienți de ororile care circulă pe aceste platforme. Deși am observat o schimbare în mentalitate, problema rămâne: dependența persistă, chiar și în rândul adulților.”
Lista de păcate a TikTok (dar nu numai) a crescut în ultimii ani, odată cu sensibilizarea politicienilor față de această problemă. Mediile sociale au fost acuzate că instrumentalizează tinerii, exploatând punctele slabe pentru a alimenta dependența și, astfel, profiturile. Nu numai că, așa cum s-a întâmplat în cazul familiilor franceze, mai multe platforme au fost acuzate că recomandă conținut periculos adolescenților, încurajând automutilarea și alimentând depresia. Prin urmare, platformele rămân întotdeauna o zonă de risc pentru prădătorii online.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat: „Nu suntem deloc de acord cu aceste afirmații, dintre care considerăm că multe sunt inexacte și înșelătoare. Compania a adăugat că orientările sale pentru comunitate nu permit afișarea, promovarea sau partajarea planurilor de suicid sau de automutilare. Compania a declarat anterior că ia în serios problemele de sănătate mintală ale copiilor, iar Shou Zi Chew, CEO al TikTok, a anunțat anul acesta noi măsuri de protecție a minorilor în cadrul aplicației.