După mai bine de patru ani de controverse, un studiu de referinţă despre COVID-19 realizat de medicul francez Didier Raoult, despre utilizarea hidroxiclorochinei, a fost invalidat în mod oficial, a anunţat marţi editorul revistei care publicase acea cercetare ştiinţifică în martie 2020, potrivit AFP, informează Agerpres.
"Anumite îngrijorări au fost formulate" în legătură cu respectarea de editorul revistei a "eticii publicării", "conduita adecvată a cercetării ce implică participanţi umani, precum şi îngrijorări formulate de trei autori care vizează metodologia şi concluziile", a anunţat Elsevier, editorul revistei ştiinţifice International Journal of Antimicrobial Agents, într-o notă lungă care justifică această retractare rară.
Articolul, semnat de 18 autori, în principal de Philippe Gautret, pe atunci profesor la IHU (Institutul Spitalului Universitar) din Marsilia, şi de Didier Raoult, care conducea acel institut, dorea să demonstreze eficacitatea hidroxiclorochinei, asociată cu un antibiotic - Azitromicină - împotriva COVID-19.
Deşi acel studiu a alimentat speranţele legate de un posibil tratament, el a fost foarte repede criticat de alţi oameni de ştiinţă şi specialişti în etica medicală din cauza unor erori potenţiale, sau chiar a unor manipulări, aşa cum au dovedit ulterior anchete realizate de autorităţi sanitare şi companii mass-media.
Studii ştiinţifice au demonstrat mai târziu ineficacitatea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, a cărei utilizare a fost uneori asociată cu grave efecte indezirabile, mai ales de natură cardiovasculară.
Editorul Elsevier, care a contractat serviciile unui "expert imparţial care acţionează ca un consilier independent în materie de etica publicării", a prezentat în detaliu, marţi, ancheta sa ce a vizat articolul în cauză, precum şi concluziile copleşitoare despre nerespectarea regulilor atât în ceea ce priveşte manipularea, cât şi interpretarea rezultatelor.
Editorul consideră, de asemenea, că autorii studiului nu şi-au argumentat apărarea într-o manieră convingătoare.
Studiul Gautret a fost "piatra de temelie a unui scandal mondial" şi retractarea sa "constituie o recunoaştere tardivă, dar esenţială, a abuzurilor ştiinţifice care au dus la punerea în pericol a pacienţilor", a salutat într-un comunicat Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT).
SFPT a lansat totodată un apel pentru o punere mai largă sub semnul întrebării a cercetărilor realizate sub tutela profesorului Didier Raoult.
Opiniile profesorului Raoult despre utilizarea hidroxiclorochinei pentru tratarea COVID-19 i-au adus o mare popularitate în Franţa în rândul activiştilor "anti-sistem" şi a adepţilor teoriilor conspiraţiei, care păreau să fie convinşi de faptul că criticile formulate împotriva acestuia erau coordonate de industria farmaceutică, ai cărei reprezentanţi se opuneau unui tratament ieftin.
În străinătate, preşedintele american de atunci, Donald Trump, şi omologul său brazilian din epocă, Jair Bolsonaro, au devenit "apostolii" acestui derivat dintr-un medicament antimalaric, clorochina.
Retras din vara anului 2021 din postul de profesor universitar şi practician în sistemul spitalicesc, Didier Raoult a fost înlocuit un an mai târziu la conducerea IHU din Marsilia.
Justiţia franceză a deschis o anchetă despre suspiciuni legate de studii clinice neautorizate.