Promotorii SuperLigii Europene au cerut UEFA şi FIFA să le recunoască noua competiţie, pe care au lansat-o marţi ca Unify League, relatează Reuters.
Aceasta este cea mai recentă încercare a A22 de a lansa competiţia, după ce SuperLiga Europeană (ESL) originală, susţinută de 12 dintre cele mai mari cluburi de pe continent, a fost lansată în mod controversat în 2021, doar pentru ca sprijinul să se prăbuşească.
Spre deosebire de planurile iniţiale, care garantau celor 12 cluburi un loc în ESL, A22 susţine că noul format cu 96 de cluburi din patru ligi ar fi bazat pe merit şi mai competitiv decât competiţiile actuale de club ale UEFA.
A promis, de asemenea, streaming gratuit pentru fani pe propria platformă susţinută de publicitate şi o revenire la formatul acasă şi în deplasare abandonat în faza grupelor Ligii Campionilor modernizată.
"O caracteristică cheie este un sistem de calificare revizuit, în care participarea cluburilor se bazează pe performanţa anuală în campionatul intern", a precizat marţi A22 într-un comunicat în care prezintă planurile pentru competiţia de la mijlocul săptămânii.
Directorul general al A22, Bernd Reichart, a declarat că noua competiţie propusă ar ajuta la abordarea provocărilor din fotbal, cum ar fi creşterea costurilor de abonament pentru fani, investiţiile insuficiente în fotbalul feminin şi nemulţumirea faţă de formatul şi guvernanţa competiţiilor pan-europene actuale.
„Suntem convinşi că, formatul nostru fiind meritocratic şi compatibil cu calendarul, avem dreptul să înfiinţăm o astfel de competiţie, să discutăm cu cluburile şi să începem să o punem în aplicare”, a declarat Reichart marţi pentru Reuters la Madrid.
Curtea Europeană de Justiţie a decis în decembrie anul trecut că organismul european de conducere UEFA a abuzat de poziţia sa dominantă în blocarea planurilor iniţiale pentru competiţia din 2021.
UEFA a ameninţat cu sancţiuni împotriva oricăror cluburi care se alătură unei ligi separatiste şi o reacţie feroce din partea fanilor a însemnat că nouă dintre cele 12 iniţiale, inclusiv toate cele şase cluburi din Premier League, s-au retras.
„Atunci a fost încadrată ca o ligă separată, care nu a fost niciodată, dar aceasta a fost naraţiunea care a cauzat şi a creat probabil cele mai mari argumente împotriva iniţiativei pe parcursul ultimilor ani”, a spus Reichart.
„Am ascultat, am auzit, am adoptat propunerea noastră. Este un sistem deschis, meritocratic, care este accesibil tuturor.”
Noul format, care nu are o dată precisă de începere, ar cuprinde 32 de cluburi împărţite într-o Ligă Star and Gold, 32 într-o Ligă Blue şi 32 într-o Ligă Union.
Meciurile din grupe ar avea loc din septembrie până în aprilie, urmate de o fază eliminatorie cu opt cluburi.