Numărul cazurilor de gripă raportate în ultima săptămână la Satu Mare s-a dublat faţă de săptămâna anterioară, a anunţat miercuri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
Potrivit sursei citate, medicii de familie din judeţ au raportat în perioada 13-19 ianuarie 168 de cazuri de gripă, faţă de 71, câte au fost raportate în săptămâna anterioară. A crescut şi numărul pneumoniilor, de la 251 la 377 iar cel al infecţiilor acute ale căilor respiratorii, de la 874 la 1.288.
"La nivelul judeţului, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS, pneumonii şi gripă) a fost de 1.833. Până la data de 19.01.2025 au fost vaccinate antigripal 12.164 persoane din grupele la risc, cu vaccin prescris de către medicii de familie. Ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS s-au înregistrat la grupa de vârsta 15-49 ani (1,324 la mie), pentru pneumonii la grupa de vârstă peste 15-49 de ani (0,35 la mie) iar pentru gripă, la grupa de vârstă 15-49 ani (0,169 la mie)", precizează DSP, scrie Agerpres.
Harghita
Numărul virozelor, pneumoniilor şi a cazurilor de gripă a crescut semnificativ în ultima perioadă în judeţul Harghita, autorităţile sanitare recomandând în continuare vaccinarea antigripală şi respectarea măsurilor de protecţie, pentru evitarea îmbolnăvărilor.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRRS de şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, în prima săptămână a anului au fost înregistrate 1.399 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), care au fost raportate de 102 medici de familie, în a doua săptămână a anului au fost raportate 3.199 de cazuri, de către 131 de medici, iar în a treia săptămână, respectiv 13-19 ianuarie, un număr de 119 medici au raportat 4.423 de astfel de îmbolnăviri.
"Creşterea este semnificativă, deşi au raportat mai puţini medici ca în cea de-a doua săptămână. Asta înseamnă că şi aici (în Harghita - n. red.) se manifestă tendinţa pe care am auzit-o în toată ţară, pentru care a atras atenţia ministrul Sănătăţii ca să continue lumea să se vaccineze şi să respecte măsurile de protecţie sanitară", a spus dr. Tar.
De asemenea, se înregistrează şi o creştere a cazurilor de pneumonii, de la 261 în prima săptămână a anului, la 490 de îmbolnăvări în a doua săptămână şi până la 681 de cazuri înregistrate săptămâna trecută.
"Ceea ce înseamnă că a crescut numărul cazurilor cu complicaţii. Pneumonia, de obicei, este o complicaţie a unei viroze respiratorii, cel mai des aşa se prezintă", a explicat şefa DSP Harghita.
Dintre persoanele diagnosticate cu pneumonie, 90 au fost internate în spital în prima săptămână a anului, 99 în a doua săptămână şi 110 în cursul săptămânii trecute.
"Înseamnă că multe pneumonii se tratează de către medicul de familie, probabil în forme mai uşoare, acasă, la domiciliu. Ceea ce este bine, într-un fel, pentru că mediul spitalicesc, acum fiind carantină, ar expune la riscuri suplimentare de suprainfecţii. (...) Deci, nu încurajăm neapărat internările, doar în cazurile în care este justificat", a menţionat sursa citată.
În ceea ce priveşte cazurile de gripă, în prima săptămână a anului au fost diagnosticate 29 persoane, în a doua săptămână 49 de persoane, iar în a treia săptămână au fost înregistrate 95 de cazuri de gripă.
Şefa DSP Harghita a recomandat cetăţenilor respectarea măsurilor de protecţie individuală, dar şi să se vaccineze antigripal, întrucât se înregistrează în continuare o tendinţă de creştere a îmbolnăvirilor.
Potrivit acesteia, chiar dacă este nevoie de două săptămâni ca să se formeze imunitatea, persoanele vaccinate fac o formă mai uşoară a bolii, chiar dacă nu au imunitate completă.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a anunţat, în urmă cu o săptămână, că suspendă vizitarea pacienţilor, în contextul în care se înregistrează o creştere a numărului de infecţii respiratorii.