Kelemen Hunor trage frâna de mână revoluției promise la Senat și Camera Deputaților, acolo unde vor avea loc disponibilizări. Liderul UDMR spune că România nu are prea mulți bugetari în total, dar unele instituții sunt supradimensionate și au nevoie de reformă. Hunor spune însă că disponibilizările trebuie făcute după criterii clare, nu „din pix".
Acum se pune problema de reducere de personal la ministere, agenții, aparat al statului, zona bugetară în general și am văzut ce s-a întâmplat la Senat, unde Ilie Bolojan încearcă să facă această reducere de personal. A fost un fel de grevă, puțin scandal acolo, probabil că se va multiplica genul acesta de reacție în lanț în instituții ale statului. Cum vedeți, zona aceasta, vor fi disponibilizări, vor fi oameni care.
„Sunt discuții în societate. Dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulți sau nu, sunt puțini pentru România în comparație cu celelalte state, depinde la ce ne uităm. Dacă ne uităm așa, la modul general, cu sănătate, cu educație, nu sunt mulți, 1.300.000. Dacă ne uităm la anumite instituții, da, sunt supradimensionate și la Senat, și la camere, și la consiliile județene și la aproape toate ministerele, toate agențiile, toate instituțiile. Poți să reduci, dar această reducere trebuie să o faci discutând cu oamenii, venind cu niște criterii, venind cu niște principii și trebuie să vezi de ce ai nevoie. (...) Deci, din acest punct de vedere, dar după o analiză, trebuie să mergi în această direcție”, a spus Kelemen la Europa FM.
Kelemen Hunor avertizează că trebuie evitată situația în care angajații cu pile rămân în funcții
La remarca jurnalistului, potrivit căruia teama este că vor rămâne toți cei care au venit cu pile, Kelemen a răspuns: „Deci despre acest lucru vorbesc, trebuie să ai niște criterii și trebuie să știi de ce ai nevoie, nu poți să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat în fiecare instituție, fiindcă da, sunt consilii județene care lucrează cu 60-65 de oameni, sunt alte consilii județene unde sunt peste 100 de angajați, chiar mult peste 100, Într-un minister sunt 50-40 de oameni la o direcție, în ministerul celorlalți sunt 10-12 oameni. Deci trebuie o analiză și cred că fiecare șef de instituție, fiecare ministru, fiecare președinte va face o analiză și acest lucru nu poți să îl faci de la o zi la alta”.