Bolile cardiovasculare au un impact semnificativ asupra sănătății populației, cu toate că aceste afecțiuni pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și controale medicale periodice. De asemenea, alimentația sănătoasă, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și mișcarea fizică zilnică sunt elemente esențiale care contribuie la menținerea sănătății inimii și la prevenirea complicațiilor cardiovasculare.
Cu o boală cardiovasculară severă s-a confruntat și Nicolae, un bărbat în vârstă de 70 de ani, cu un istoric medical complicat. Pacientul avea ateroscleroză, cardiopatie ischemică, iar în urmă cu zece ani suferise și un infarct miocardic, care a fost tratat prin montarea unui stent în artera coronară dreaptă.
După acel episod, bărbatul a mers la controale medicale regulate pentru a-și monitoriza starea de sănătate. Totul părea să fie bine, până când a început să se simtă tot mai obosit și să respire cu dificultate. A mers la medicul de familie care, având în vedere istoricul său medical, i-a recomandat să facă o arteriografie. Pentru această investigație, Nicolae s-a programat la Dr. Vlad Bătăilă, medic primar cardiologie cu competență în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.
Rezultatul investigației a arătat că bărbatul suferea de boală bicoronariană, adică ambele artere coronare erau îngustate. Tratamentul recomandat de Dr. Vlad Bătăilă a implicat o intervenție minim invazivă de cardiologie intervențională - angioplastie coronariană cu două stenturi, prin care să se restabilească fluxul sanguin normal către inimă.
În timpul intervenției, Dr. Vlad Bătăilă a plasat unul dintre stenturi în artera interventriculară și pe celălalt în artera coronară dreaptă, ambele artere fiind afectate de stenoză critică și plăci de aterom calcificate. Intervenția a decurs fără complicații, recuperarea a fost ușoară, iar la scurt timp după intervenție pacientul a primit permisiunea de a se externa. În prezent, Nicolae se simte foarte bine și revine periodic la controalele medicale.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. Intervențiile de cardiologie intervențională, atunci când există indicație în acest sens, sunt realizate în Laboratorul de Cateterism din Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7. Medicii cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională efectuează cu succes diferite proceduri moderne, precum angioplastia coronariană, coronarografie, TAVI, EVAR sau TEVAR. Succesul intervențiilor este susținut de specialiștii din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară și Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC).