România merge la vot pe 4 mai la primul tur al unor alegeri prezidențiale controversate, după ce temeri legate de interferența rusă au provocat anularea votului inițial din noiembrie, scriu cei de la Politico.
Acum, când ultranaționalistul Călin Georgescu sprijinit de Moscova a fost descalificat de la alegerile repetate, George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de extrema dreaptă, a preluat conducerea în sondaje, înainte de un vot care amenință să zguduie UE și NATO, dacă Bucureștii se vor abate de la calea pro-europeană.
Pe moment există patru candidați - conform sondajelor, care (atenție!) nu au reușit să prezică în 2024 ascensiunea șocantă a lui Georgescu - care par să aibă o șansă reală de a ajunge în turul doi, cel esențial, de pe 18 mai: Simion; candidatul partidelor de guvernare, Crin Antonescu; independentul centrist Nicușor Dan; și naționalistul de stânga Victor Ponta, fiecare dintre ei fiind cotat pe poziția a doua în diverse sondaje recente.
Iată ce s-ar putea întâmpla în fiecare dintre scenariile de runda a doua între cei patru bărbați... inclusiv variantele care ar lăsa Bruxelles-ul privind înspăimântat printre degete.
Simion contra Dan
Cum lui Georgescu i s-a interzis să candideze, Simion s-a prezentat drept candidatul ideal pentru alegătorii naționaliști - aparent cu succes. Susținerea lui de 30% în sondajele recente reprezintă aproximativ suma voturilor câștigate de Georgescu în noiembrie, plus voturile lui proprii.
Admirator declarat al premierului italian Giorgia Meloni, Simion s-a prezentat ca un agent al schimbării, iar partidul său AUR, care s-a transformat dintr-o mișcare anti-vaccin într-o forță politică puternică, ca o platformă trumpistă. El a promis că i se va împotrivi Bruxelles-ului și că va suspenda ajutorul militar pentru Ucraina.
Simion e apreciat în orașele mici și mijlocii și în zona rurală, precum și în rândul alegătorilor sub 45 de ani cu venituri mici și nivel de educație scăzut sau mediu, a declarat Remus Ștefureac, analist politic și director al firmei de sondaje Inscop Research. La fel ca Georgescu, care a câștigat un sprijin major din partea alegătorilor din afara României, și Simion încearcă să obțină votul diasporei, care nu e inclus de obicei în sondajele din România.
Baza electorală a lui Dan, un matematician care a fondat partidul Uniunea Salvați România (USR), dar care candidează acum ca independent, e foarte diferită: are sprijin puternic în București, unde e primar, și în alte zone urbane mari, dar mai puțin în orașele mici și mediul rural.
Deși Dan e și el bine poziționat pentru a primi sprijin din diaspora, el nu e încă bine cunoscut în afara Bucureștilor, acesta fiind pentru el călcâiul lui Ahile. La nivel național „10% din populație nu știe cine e Nicușor Dan”, iar acest lucru l-ar putea costa victoria într-un tur doi strâns împotriva lui Simion, potrivit lui Ștefureac.
Un sondaj publicat luni de Curs, o firmă de sondaje din București, a ajuns la aceeași concluzie, acordându-i lui Simion (54%) un avantaj de 8% față de Dan (46%) într-o ipotetică confruntare.
Ștefureac a subliniat că e încă devreme, cu alegerile încă la câteva săptămâni distanță, și că în turul al doilea o campanie cu „tracțiune emoțională” și un apel la o coaliție mai largă de alegători ar putea fi extrem de imprevizibilă.
Simion contra Antonescu
Antonescu, soțul fostului comisar european român Adina Vălean, candidează cu sprijinul partidelor de guvernare de la București: Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga, Partidul Național Liberal de centru-dreapta și partidul minorității maghiare Alianța Democrată a Maghiarilor din România.
În acest scenariu sprijinul establishment-ului e un avantaj clar pentru Antonescu, deoarece câștigarea turului doi depinde de capacitatea candidaților de a aduna sprijin de dincolo de baza lor. Dar el e dezavantajat de votul diasporei: Între 5% și 7% din totalul voturilor sunt exprimate de românii din străinătate - care tind să voteze „împotriva sistemului”, a spus Ștefureac.
Românii din străinătate l-au susținut masiv pe fostul președinte liberal Klaus Iohannis, ca un protest împotriva PSD-ului, cândva puternic. În noiembrie, și-a amintit Ștefureac, Georgescu a câștigat voturile diasporei spunându-le oamenilor că „vă aflați acolo [în străinătate - n.a.] din cauza guvernului eșuat care nu a fost capabil să aducă suficientă prosperitate în România și ați fost nevoiți să vă părăsiți familiile”.
Pentru moment analiza lui îi plasează pe Simion și Antonescu la egalitate într-o ipotetică confruntare. Sondajul Curs îi oferă lui Antonescu un ușor avantaj de 52% la 48%.
În campania lui vizând turul al doilea, Antonescu a respins un sondaj care îl arăta pe Ponta pe locul doi în primul tur ca fiind un „truc electoral” pentru a-i aduna în jurul lui Dan pe alegătorii care li se opun atât lui Simion cât și lui Ponta.
Simion contra Ponta
E confruntarea care îi înspăimântă atât pe liderii politici tradiționali din România cât și pe cei din Europa în general.
Fost premier și fost președinte al PSD, Ponta a fost forțat să demisioneze în urma unui incendiu letal dintr-un club de noapte din 2015, pus de protestatari pe seama corupției.
Candidează cu programul suveranist „România pe primul loc”, promițând să oprească exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (o rută esențială pentru o țară devastată de război), pentru a proteja agricultorii locali. Totuși, Ponta a fost criticat dur după ce a admis că în 2014 a permis inundarea a patru sate românești de pe Dunăre pentru a salva capitala Serbiei, Belgrad.
Ponta tinde să atragă susținerea alegătorilor mai în vârstă din orașe mici și din mediul rural. La fel ca Simion, încearcă să atragă și votanții fostului candidat Georgescu.
Săptămâna trecută liderii USR și-au declarat susținerea pentru Dan în locul propriei candidate, Elena Lasconi, încercând să împiedice intrarea lui Ponta în turul doi. Un tur doi Simion-Ponta ar fi un scenariu „nociv”, au avertizat ei.
Deși ambii candidați își promovează o imagine naționalistă și anti-UE, Ponta ar fi probabil „perceput, în comparație cu Simion, drept un candidat mai pro-european”, a declarat Ștefureac.
Simion a fost acuzat (acuzații pe care le-a negat în mod repetat) că s-ar fi întâlnit cu spioni ruși. Are interzis accesul în Moldova și Ucraina din cauza revendicărilor lui teritoriale și se opune acordării de noi ajutoare militare Ucrainei. În perioada preelectorală el a început totuși să eticheteze Rusia lui Putin drept o mare amenințare, apropiindu-se în schimb de mișcarea MAGA a lui Trump.
Reputația lui de candidat filorus l-ar putea costa, a declarat Ștefureac: potrivit unui sondaj recent aproape 90% din români susțin apartenența la UE și NATO.
România e una dintre cele mai mari țări ale UE după populație, un stat crucial pe flancul estic al Europei și NATO și o putere militară importantă [sic!]. O victorie a unui politician sceptic față de UE și NATO ar fi o lovitură pentru planurile blocului de a sprijini Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei.
Dacă cei doi s-ar înfrunta în turul doi, ar fi o cursă foarte strânsă, potrivit lui Ștefureac.
Ponta contra Antonescu
Cu sondaje recente care îl arată pe Simion cu peste 30% din voturi, el pare în acest moment favorit clar pentru turul doi. Ceea ce face ca scenariile fără el să fie mai degrabă exerciții de imaginație, dar ascensiunea neașteptată a lui Georgescu din noiembrie a demonstrat că nimic nu e sigur.
Ponta a condus PSD, apoi și-a făcut propriul partid, Pro România. Acest lucru i-a adus o bază personală de simpatizanți, dar și o parte semnificativă din electoratul fidel PSD.
Atât Antonescu cât și Ponta atrag un spectru larg de alegători, fiind într-o poziție bună pentru a obține susținere în turul doi, însă atractivitatea mai mare a lui Ponta în rândul susținătorilor lui Georgescu și Simion i-ar putea oferi un avantaj în fața lui Antonescu, potrivit lui Ștefureac.
Ponta contra Dan
Susținerea mai largă de care se bucură Ponta i-ar putea aduce și un avantaj în fața lui Dan, deși un tur doi între cei doi pare momentan foarte improbabil.
Baza de simpatizanți a lui Dan e deocamdată destul de limitată. Decizia USR de a-l susține ar putea chiar să aibă un efect advers, întrucât asocierea strânsă cu un partid centrist îi poate limita capacitatea de a atrage sprijin mai larg, a explicat Ștefureac.
Cu toate acestea, un sondaj Curs le acordă ambilor o șansă de 50-50 de a-l învinge pe celălalt.
Dan contra Antonescu
Dacă Dan și Antonescu s-ar confrunta într-un (momentan improbabil) tur doi, ar concura pentru același bazin electoral.
Dan atrage sprijinul USR și al românilor educați și cu venituri mari din marile orașe; Antonescu atrage votanții partidelor de guvernare din întreaga țară. Ambii ar trebui să convingă alegători noi, dar niciunul nu are priză la electoratul naționalist.
Sondajul Curs i-a oferit lui Antonescu un mic avantaj de 52% la 48%, în timp ce Ștefureac a declarat că ar putea fi o luptă foarte strânsă.
Sursa: Politico, în traducerea Rador Radio România