Departamentul american al Apărării a anunţat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfăşuraţi în prezent în ţară pentru a lupta împotriva jihadiştilor, notează AFP, citat de AGERPRES.
Statele Unite au o prezenţă militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic (SI). SI a fost învins în 2019, dar celule jihadiste au rămas active.
Anunţul de vineri va "aduce prezenţa americană în Siria la mai puţin de o mie de soldaţi în următoarele luni", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, într-un comunicat.
"Această consolidare demonstrează paşii importanţi pe care i-am făcut pentru a degrada atractivitatea şi capacităţile operaţionale ale grupării Stat Islamic, în regiune şi în întreaga lume", a spus el, referindu-se mai pe larg la "succesul Statelor Unite împotriva SI".
"Siria este o mizerie, dar nu este prietenul nostru"
Donald Trump, venit la putere la Washington pe 20 ianuarie, este de mult timp sceptic cu privire la prezenţa militară în Siria, iar căderea lui Bashar al-Assad la sfârşitul lunii decembrie, înlocuit în fruntea ţării de o coaliţie condusă de islamişti, nu a schimbat situaţia.
"Siria este o mizerie, dar nu este prietenul nostru, (...) nu este lupta noastră", a scris Donald Trump în decembrie, în cursul ofensivei care a pus capăt la 50 de ani de conducere necontestată a clanului Assad.
Cucerirea unor vaste regiuni în Siria şi Irak de către SI începând cu 2014 a declanşat intervenţia unei coaliţii internaţionale condusă de Statele Unite, vizând în primul rând sprijinirea, pe cale aeriană, a unităţilor armatei irakiene şi a kurzilor care luptau la sol împotriva SI.
Dar Washingtonul a desfăşurat atunci şi mii de soldaţi pentru a sprijini aceste trupe locale şi a-şi conduce propriile operaţiuni militare.
După victoria împotriva SI, declarată în 2017 în Irak şi 2019 în Siria, o prezenţă militară americană a rămas pe teren pentru a elimina celulele rămase ale grupărilor jihadiste.