Presa sârbă susține că mercenarul Bratislav Zivkovic a fost ucis de armata ucraineană în luptele din Kursk. Vă reamintim că Zivkovic a fost declarat indezirabil în România, după ce SRI a arătat că acesta spiona pentru Rusia
„În timpul nopții de 2 ianuarie, prietenul și fratele nostru, comandant al unui pluton de asalt, Bratislav Zivkovic, a murit ca un erou în luptele grele pentru eliberarea regiunii Kursk”, relatează un canal de Telegram rusesc, scrie publicația sârbă blic.rs.
Zivkovic lupta de partea rușilor în Ucraina încă din 2014
Zivkovic a fost declarat în 2017 indezirabil în România, pe o perioadă de 15 ani, în urma unei decizii a Curții de Apel București. Conform SRI, Zivkovic Bratislav era comandantul organizației de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”.
El era o figură controversată, care a încălcat legile sârbe luptând în războaie în străinătate
Živković a fost comandantul mișcării cetnik, o forță paramilitară sârbă, care a luptat de partea separatiștilor pro-ruși în provinciile Donețk și Luhansk din Ucraina în 2014 și 2015, ca parte a organizației de extremă dreaptă Unité Continentale. În 2018, Živković a fost arestat în Serbia sub suspiciunea că a organizat participarea sârbilor la conflicte armate din Ucraina și le-a oferit 200 de euro pe lună pentru asta, dar în aprilie 2019, acuzarea a suspendat ancheta împotriva lui.
Živković, despre care se zvonește că are atât cetățenia sârbă, cât și cea rusă, a negat odată că statul rus a fost implicat în activitățile în care a fost implicat. El a vorbit însă despre faptul că „voluntarii sârbi” pentru participarea la conflicte au primit o indemnizație lunară de 150 până la 200 de euro, dar nu de la Moscova, ci din bugetul autoproclamatei Republici Populare Lugansk.
Živković este cercetat de Parchetul General al Ucrainei pentru rolul său în atacurile asupra forțelor ucrainene din provinciile ucrainene menționate mai sus.
Ce făcea exact Živković?
Potrivit datelor disponibile, Parchetul General al Ucrainei țări investighează participarea a șase cetățeni sârbi la conflictele din estul Ucrainei de partea forțelor pro-ruse.
Potrivit Radio Europa Liberă (RSE), în documentul acestui Parchet se precizează că „s-a stabilit că, din iulie 2014, acesta a fost implicat în operațiuni de luptă agresivă împotriva Ucrainei în regiunile Donețk și Lugansk, în cadrul formațiunilor armate ilegale create de Federația Rusă și în subordinea acesteia, inclusiv 54 de persoane străine, membri ai organizației „Unite Continentale”.
Ce îl interesa pe sârb în România
Unele dintre scopurile sale, conform constatărilor serviciilor de informații românești, au fost să fotografieze bazele de lucru și militare, printre altele baza româno-americană „Mihail Kogălniceanu” situată nu departe de Constanța. De asemenea, a încercat să marcheze locațiile radar GPS, să formeze o rețea de informatori și să monitorizeze și să recruteze persoane care au acces la baza militară americano-română.