Site-urile web care vând consumatorilor americani versiuni compuse ale unor medicamente populare de slăbit de la Novo Nordisk și Eli Lilly adesea nu informează pacienții cu privire la riscurile asociate cu aceste medicamente, potrivit unui studiu citat de Reuters, conform Mediafax.
Mai mult de jumătate din cele 79 de site-uri examinate de cercetători nu au dezvăluit faptul că produsele lor nu au fost aprobate de Food and Drug Administration din SUA, 37% au sugerat în mod înșelător aprobarea FDA și 14% nu au dezvăluit că vând produse compuse, care sunt în esență copii ale medicamentelor de marcă.
„Lipsa aprobării FDA înseamnă că nu există nicio verificare a eficacității, nicio verificare a siguranței”, a declarat Ashwin Chetty de la Facultatea de Medicină a Universității Yale, care este unul dintre autorii studiului.
Site-urile nu informează pacienții cu privire la efectele secundare
Chetty a mai spus că informațiile incomplete sau inexacte pot crește riscul ca pacienții să întrerupă administrarea acestor medicamente, ducând la recuperarea greutății sau la alte efecte secundare.
Aproximativ jumătate dintre site-uri nu au informat pacienții cu privire la efectele secundare, avertismentele și precauțiile legate de medicamente, iar aproximativ 40% au supraestimat beneficiile medicamentelor.
„Sunt foarte îngrijorat de industria compușilor pe internet. Sunt sigur că unele dintre acestea sunt de foarte bună calitate, dar este foarte greu, dacă comandați lucruri pe internet, să știți exact ce primiți”, a declarat joi Robert Califf, comisarul demisionar al FDA, la o masă rotundă cu presa.
Legislația americană permite farmaciilor și instalațiilor de compunere să producă versiuni compuse ale medicamentelor aprobate de FDA în caz de penurie a versiunii de marcă. O ofertă restrânsă de semaglutid de la Novo și tirzepatid de la Lilly - vândute ca Wegovy și, respectiv, Zepbound, pentru pierderea în greutate - a alimentat cererea de versiuni compuse.