TikTok a devenit nefuncţional în SUA, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi de interzicere a platformei, informează BBC. Un mesaj apărut pe aplicaţie pentru utilizatorii din SUA spunea că a fost promulgată o lege care interzice TikTok, ceea ce înseamnă că „nu puteţi folosi TikTok deocamdată”.
Euronews a făcut o listă cu țările și instituțiile regionale care au anunțat sau implementat interdicții parțiale ori totale asupra aplicației, înaintea SUA.
Albania a emis o interdicție de un an asupra aplicației TikTok la sfârșitul anului 2024. Această măsură nu este bazată pe probleme de securitate sau legăturile companiei cu autoritățile chineze, ci mai degrabă pe probleme interne legate de violență.
În decembrie, premierul albanez Edi Rama a anunțat că platforma va fi blocată la începutul anului 2025, acuzând TikTok pentru creșterea incidentelor de violență și bullying în rândul tinerilor. El a declarat într-o întâlnire publică: „TikTok va fi complet interzis în Republica Albania.” Măsura a provocat furie în rândul utilizatorilor aplicației din țară.
Pe 4 aprilie 2023, Australia a interzis TikTok pe toate dispozitivele deținute de guvernul federal, invocând motive de securitate. Un anunț emis de Departamentul Procurorului General a declarat că TikTok prezintă riscuri de securitate și confidențialitate din cauza „colectării extinse de date ale utilizatorilor și expunerii la directive extrajudiciare din partea unui guvern străin care intră în conflict cu legislația australiană”.
Procurorul General Mark Dreyfus a precizat că, pe baza sfaturilor agențiilor de informații și securitate, interdicția va intra în vigoare „cât mai curând posibil”.
La sfârșitul lunii martie 2023, ministrul estonian al IT-ului și comerțului exterior, Kristjan Järvan, a declarat că TikTok va fi interzis pe telefoanele distribuite de stat oficialilor publici. Cu toate acestea, el a adăugat că, dacă un oficial public folosește telefonul personal la muncă, „nu vom investiga acest lucru.”
Incidentul din România, unde primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat în decembrie după victoria surprinzătoare a unui candidat pro-rus necunoscut, a ridicat îngrijorări în UE, dar guvernul estonian a clarificat că nu are planuri de a interzice aplicația pentru utilizatorii generali.
- Regatul Unit
Pe 16 martie 2023, secretarul de stat Oliver Dowden a anunțat în Camera Comunelor o interdicție imediată a aplicației pe dispozitivele oficiale guvernamentale.
„Aceasta este o măsură de precauție. Știm că utilizarea TikTok în guvern este deja limitată, dar este o bună practică de igienă cibernetică,” a spus el.
- Instituțiile UE
Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis TikTok pe dispozitivele personalului lor, citând îngrijorări legate de securitatea cibernetică.
Interdicția Parlamentului European a intrat în vigoare pe 20 martie 2023 și a recomandat insistent ca parlamentarii și personalul să elimine aplicația și de pe dispozitivele personale.
Pe 24 martie 2023, guvernul francez a interzis instalarea și utilizarea aplicațiilor „recreative” precum TikTok, Netflix și Instagram pe telefoanele de serviciu ale funcționarilor publici.
Măsura nu se aplică telefoanelor personale ale angajaților. Ministrul serviciilor publice, Stanislas Guerini, a declarat că interdicția este menită să „asigure securitatea cibernetică a administrației și funcționarilor publici”.
- Belgia și Danemarca
Belgia a interzis TikTok pe dispozitivele guvernamentale pentru șase luni, iar Danemarca a impus o interdicție similară pentru personalul Ministerului Apărării, invocând riscuri de spionaj.
India a interzis TikTok în 2020, după un conflict militar cu China. Interdicția a fost făcută permanentă în 2021, din motive de securitate națională.
În februarie 2024, Canada a interzis TikTok pe toate dispozitivele guvernamentale, avertizând asupra riscurilor semnificative legate de confidențialitatea datelor.
- Noua Zeelandă
La sfârșitul lunii martie 2023, Noua Zeelandă a interzis TikTok pe telefoanele parlamentarilor, dar restricția nu a fost extinsă la toți angajații guvernamentali.
Pakistanul a interzis temporar TikTok de mai multe ori din 2020, citând conținut considerat „imoral”.
- Afganistan
Conducerea talibană a interzis TikTok în 2022, pentru a proteja tinerii de conținut „înșelător”.
Ce a spus Ciolacu despre interzicerea TikTok în România
În ce privește țara noastră, premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că „este exclus ca în România să se interzică TikTok-ul sau altfel de social media, pentru că - vezi, Doamne! - s-a întâmplat un anumit lucru la alegeri”.
Amintim că SRI a informat, în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.
De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
În plus, în ultima vreme, premierul Ciolacu a devenit și un utilizator sârguincios al TikTok, surprinzând cu ipostazele în care se arată.