Poliţia Română a efectuat, în perioada 8 - 16 ianuarie, 162 de controale în unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare a pazei, fiind adresate 26 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în şcoli.
"În perioada 8 - 16 ianuarie, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliţiei Române, poliţiştii au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Au fost derulate 2.785 de activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 2.152 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 73.031 de beneficiari.
Dintre acestea, la 749 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară.
"Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 469 de activităţi, precum şi 718 activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii", arată sursa citată.
Au fost realizate 14 întâlniri ale Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar, la care au participat poliţişti.
Au fost organizate şi desfăşurate 234 de activităţi pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare la nivelul trecerilor pentru pietoni din zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a 283 de mijloace de transport şcolar.
"De asemenea, a fost asigurată intervenţia la 55 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 29 dintre acestea fiind sesizate de cetăţeni prin 112", precizează IGPR.
În cadrul Campaniei "Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia", în perioada noiembrie 2024 - ianuarie 2025, a fost demarat Concursul naţional de creaţie virtuală "Vocea ta e soluţia", ce are ca scop stimularea şi dezvoltarea gândirii critice, stimularea creativităţii, cultivarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi fair-play, precum şi a comunicării interpersonale.