Războiul drogurilor în Mexic - Președintele Obrador acuză SUA de declanșarea violențelor care au dus la moartea a sute de oameni / Update

Războiul drogurilor în Mexic - Președintele Obrador acuză SUA de declanșarea violențelor care au dus la moartea a sute d
📅 2024-09-21

Războiul drogurilor capătă proporții. Aproximativ 53 de persoane au fost ucise şi alte 51 sunt date dispărute în statul Sinaloa din vestul Mexicului, de când facţiunile rivale ale cartelului de la Sinaloa au început să se confrunte pe 9 septembrie, au anunţat vineri autorităţile locale, violenţele înfiorătoare nedând semne de diminuare, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Declanşatorul conflictului dintre cele mai puternice două facţiuni ale Cartelului de la Sinaloa, o bandă de traficanţi de droguri, datează din iulie, când legendarul traficant şi liderul uneia dintre aceste grupări, Ismael ”El Mayo” Zambada, a fost arestat în Statele Unite.

Zambada, în vârstă de 74 de ani, susţine că un membru înalt al grupului Los Chapitos, o altă facţiune a cartelului, l-a răpit şi apoi l-a dus cu avionul în Statele Unite, împotriva voinţei sale.

De când au izbucnit luptele, pe 9 septembrie, schimburile de focuri au perturbat viaţa de zi cu zi în capitala regiunii, Culiacan, unde şcolile au fost nevoite să se închidă câteva zile, în timp ce restaurantele şi magazinele au închis devreme.

Guvernatorul din Sinaloa, Rubén Rocha Moya, a declarat vineri că peste 40 de persoane au fost arestate în ultimele zile, în timp ce peste 5.000 de pachete cu alimente au fost distribuite în Sinaloa.

Armata mexicană, care s-a străduit să calmeze violenţa, l-a arestat joi pe presupusul şef al securităţii al lui Ivan Archivaldo Guzman, liderul Los Chapitos şi fiul fostului rege din Sinaloa, Joaquin ”El Chapo” Guzman.

Fernando Perez Medina, cunoscut drept ”El Piyi”, a fost capturat la Culiacan, potrivit unei surse federale de securitate.

Între timp, procurorul federal pentru protecţia mediului din Mexic (Profepa) a declarat că furnizează resurse autorităţilor locale pentru a hrăni o tigroaică legată de un copac.

Traficanţii seniori din Sinaloan deţin adesea tigrii ca animale de companie.

Profepa a declarat că veterinarii din Sinaloa au refuzat să asiste din cauza temerilor de securitate şi le-a oferit oficialilor militari ”o cuşcă, o puşcă cu săgeţi şi săgeţi”.

Dar violenţele au împiedicat armata să salveze tigrul.

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat joi că Statele Unite sunt parţial responsabile pentru instabilitate, deoarece ”au efectuat această operaţiune”, făcând referire la discuţiile anterioare de predare dintre oficialii americani şi Joaquin Guzman Lopez, traficantul care l-a răpit pe Zambada.

Oficialii americani au confirmat în privat că au purtat discuţii cu Guzman, dar ambasadorul SUA în Mexic, Ken Salazar, a declarat luna trecută că oficialii americani au fost surprinşi să îl descopere pe Zambada pe teritoriul SUA.

Salazar a adăugat că nu au fost implicate resurse sau personal american în răpirea lui Zambada din 25 iulie.

UPDATE

Ambasadorul american în Mexic a respins afirmaţiile potrivit cărora ţara lui ar fi responsabilă pentru un val de atacuri din partea cartelurilor din statul mexican Sinaloa. Violenţele au urmat arestării dramatice din partea SUA a unui fondator al cartelului Sinaloa, Ismael Zambada, şi a lui Joaquín Guzmán López, fiul celui mai cunoscut fost baron al drogurilor din Mexic, El Chapo.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO 'Senzațional' Deși încă sub interdicție și cu un proces pe cap, Dan Diaconescu anunță lansarea OTV 2.0, mai 'tare' decât CNN

Dan Diaconescu, fostul proprietar al televiziunii OTV, acuzat de act sexual cu minore și prostituție infantilă, are planuri mărețe. Fostul om de televiziune a dezvăluit în timpul unui live pe TikTok că vrea să lanseze versiunea 2.0 a postului OTV. Citește mai departe...

Ministrul Muncii a dus alimente, apă și lopeți în una dintre comunele gălățene afectate de inundații

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dus ajutoare în Costache Negri, una dintre comunele gălățene afectate de inundații. Ea a însoțit mai multe camioane încărcate cu alimente, apă și lopeți. Citește mai departe...

Daria Kasatkina, în finală la Seul

Jucătoarea rusă de tenis Daria Kasatkina a trecut sâmbătă fără emoţii de o compatrioată, Diana Şnaider, cu 6-3, 6-4, şi s-a calificat în finala turneului WTA 500 de la Seul, unde o va întâlni pe brazilianca Beatriz Haddad Maia, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Summitul Quad: Inițiativă de securitate în Oceanul Indian

Liderii Australiei, Indiei, Japoniei şi Statelor Unite vor anunţa planuri pentru noi iniţiative de securitate în Oceanul Indian, sâmbătă, când preşedintele SUA, Joe Biden, îi găzduieşte pe omologii din grupul Quad, creat din cauza preocupări comune cu privire la China, transmite Citește mai ...

PNL's Ciuca to check if PNL bill needed for Iohannis' candidacy

National leader of the National Liberal Party (PNL) Nicolae Ciuca said on Saturday in Cugir, Alba County, that he does not believe that he would have come out with the PNL bill allowing President Klaus Iohannis to run in the parliamentary election while in office if there was no need for Cite5...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..