Summitul Quad: Inițiativă de securitate în Oceanul Indian

Summitul Quad: Inițiativă de securitate în Oceanul Indian
📅 2024-09-21

Liderii Australiei, Indiei, Japoniei şi Statelor Unite vor anunţa planuri pentru noi iniţiative de securitate în Oceanul Indian, sâmbătă, când preşedintele SUA, Joe Biden, îi găzduieşte pe omologii din grupul Quad, creat din cauza preocupări comune cu privire la China, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Biden îi va întâmpina pe prim-ministrul australian Anthony Albanese, pe prim-ministrul indian Narendra Modi şi pe primul ministru japonez Fumio Kishida pentru o întâlnire în patru, în apropierea oraşului natal Wilmington, pentru a sublinia importanţa menţinerii Quad, pe care el îl vede ca pe o realizare a politicii sale externe, înainte de a-şi părăsi funcţia după alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie.

Înalţi oficiali ai administraţiei Biden le-au spus reporterilor că liderii vor anunţa planuri de extindere a unui parteneriat indo-pacific pentru conştientizarea domeniului maritim, lansat în urmă cu doi ani pentru a include regiunea Oceanului Indian.

Liderii vor anunţa un plan pentru operaţiuni comune de pază de coastă care va permite personalului australian, japonez şi indian să petreacă timp pe o navă a pazei de coastă din SUA.

De asemenea, ţările vor anunţa planuri pentru o cooperare sporită în domeniul logisticii militare, au declarat oficialii.

Aceştia au mai spus că liderii îşi vor intensifica eforturile pentru a furniza tehnologii critice şi de securitate, inclusiv o nouă reţea deschisă de acces radio, către Insulele Pacificului şi Asia de Sud-Est, regiuni cu o concurenţă intensă cu China, principalul competitor strategic al Washingtonului.

O iniţiativă de sănătate va evidenţia cooperarea în combaterea cancerului de col uterin, au spus oficialii.

Analiştii au spus că rezultatele aşteptate se vor baza în mare parte pe munca deja făcută în cadrul Quad, pe care Biden l-a ridicat la nivel de vârf în 2021.

Întâlnirea de sâmbătă va fi a şasea a liderilor Quad.

Analiştii au spus că noi iniţiative de securitate maritimă într-un moment în care China intensifică presiunea asupra rivalilor săi teritoriali din Marea Chinei de Sud şi de Est ar trimite un mesaj Beijingului. Ei au arătat că va reprezenta, de asemenea, o schimbare suplimentară a accentului activităţilor Quad asupra problemelor de securitate, reflectând preocupările tot mai mari cu privire la intenţiile Chinei.

Lisa Curtis, expertă în politici în Asia la Centrul pentru o nouă securitate americană, care a lucrat anterior la Casa Albă, CIA şi Departamentul de Stat, a declarat că India, care nu face parte din nicio alianţă militară, este îngrijorată de percepţiile conform cărora Quad ar putea să militarizeze Indo-Pacificul.

”Dar cred că recenta agresiune maritimă a Chinei ar putea schimba ecuaţia pentru India şi ar putea determina India să devină puţin mai deschisă la ideea cooperării în domeniul securităţii Quad”, a spus ea.

Analiştii şi oficialii spun că faptul că Biden găzduieşte Quad face parte din eforturile de a instituţionaliza organismul înainte de plecarea lui din funcţie şi cea a lui Kishida, care demisionează săptămâna viitoare, şi alegerile din Australia, până anul viitor.

”Ne aşteptăm ca acest summit Quad... să demonstreze că partenerii Quad sunt mai aliniaţi strategic decât au fost vreodată, că rămân angajaţi să pună resurse reale în spatele acestui efort de a furniza bunuri publice pentru Indo-Pacific şi, cel mai important, că Quad-ul este aici pentru a rămâne”, a spus un înalt oficial american.

Oficialul a menţionat că Quad s-a întâlnit la nivel de miniştri de externe sub administraţia anterioară a lui Donald Trump, care candidează împotriva vicepreşedintelui Kamala Harris în noiembrie, şi s-a bucurat de sprijin bipartizan, aşa cum reiese din formarea unui Quad Caucus al Congresului înainte de summit.

Albanese a declarat joi reporterilor că Canberra şi Washington împărtăşesc îngrijorarea cu privire la ambiţiile de securitate ale Chinei în ţările din Insulele Pacificului, unde Beijingul caută un rol de poliţist din ce în ce mai mare.

”Vom discuta modalităţi prin care putem oferi sprijin suplimentar în regiune naţiunilor în curs de dezvoltare, inclusiv acţiunile pe care le întreprindem împreună cu privire la schimbările climatice şi sprijinirea securităţii lor energetice”, a spus el.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Hal de antrenor: Nicolae Dică a fost dat afară și de la FC Argeș

FC Argeş a anunţat, sâmbătă, că Nicolae Dică nu mai este antrenorul echipei argeşene.“Clubul nostru şi Nicolae Dică au ajuns la un acord pentru încetarea raporturilor contractuale pe cale amiabilă. Îi dorim mult succes în carieră!”, a precizat FC Argeş. Citește mai departe...

Danube flow reaches record 5,700 cubic metres on Saturday upon entering Romania

The flow of the Danube upon entering Romania, in the Bazias section, on Saturday reached 5,700 cubic metres/s, way above the September multiannual average of 3,800 cubic metres/s, while at the end of last week, on September 13, the flow was only 2,200 cubic meters/according to the Romanian Cite&#...

Femeile din PNL au votat, în unanimitate, susținerea lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale

Preşedinta femeilor liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, anunţă că Biroul Politic Naţional al Organizaţiei de Femei a PNL a votat sâmbătă, în unanimitate, susţinerea preşedintelui Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. Citește mai departe...

VIDEO Marcel Ciolacu, impresionat de mașina electrică concepută la Cluj: 'O adevărată minune tehnologică ce poate concura cu orice model similar din lume'

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, sâmbătă, după ce a vizitat AROBS Transilvia Software, una dintre cele mai importante companii de IT din România fondate în acest oraş, că a testat prototipul de maşină electrică, o adevărată minune tehnologică 100% românească, ce poate concura Citește mai dep...

FinMin Bolos: Romania's financial management rules will be much stricter in 2025

Romania will enter a tax and budget adjustment process in 2025, and the rules for managing the country's finances will be much stricter, Finance Minister Marcel Bolos said on Friday evening. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..