Ion Iliescu nu are o condamnare penală definitivă şi este la latitudinea PSD dacă îşi însuşeşte sau nu o figură politică ce "ţine de istoria partidului", a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Radu Marinescu.
Întrebat, la Parlament, dacă social-democraţii ar trebui să se delimiteze de Ion Iliescu, trimis în judecată în Dosarul Mineriadei, ministrul Justiţiei a spus că acest aspect nu ţine de aprecierea sa.
"În primul rând nu cred că este aprecierea mea şi aş risca să fie un subiectivă, ci una a partidului dacă îşi însuşeşte sau nu o anumită figură politică ce ţine de istoria partidului. În al doilea rând, trebuie să admitem faptul că domnul Ion Iliescu nu are o condamnare penală definitivă.
Pentru mandatul meu important este ca justiţia să fie administrată obiectiv, corect şi cu celeritate. Nu pot să fac nişte evaluări istorice", a precizat ministrul Justiţiei, informează Agerpres.
Dosarul mineriadei
Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman au fost trimişi în judecată de Parchetul General în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu (fost şef de cabinet al lui Petre Roman), Miron Cozma (fost lider al minerilor din Valea Jiului), general (r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi col.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne).
În vârstă de 95 de ani, Ion Iliescu a mai fost trimis în judecată în acest dosar alături de ceilalţi inculpaţi în anul 2017, însă instanţele au dispus restituirea cazului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Din cauza vârstei înaintate şi a faptului că el nu se mai poate deplasa, procurorii au fost nevoiţi să meargă acasă la Ion Iliescu, pentru a-l anunţa inculparea pentru implicarea lui în violenţele din iunie 1990.