Fostul premier Adrian Năstase critică politicile comerciale ale președintelui american Donald Trump, acuzându-l că destabilizează economia globală prin măsuri protecționiste agresive. Într-o postare pe blog intitulată „Noua dezordine mondială”, Năstase susține că liderul de la Casa Albă încearcă să rezolve rapid problemele lumii, însă generează haos în schimburile internaționale.
"În urmă cu zece ani, atunci când şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia SUA, Donald Trump a anunţat că va fi "cel mai bun preşedinte pe care l-a creat Dumnezeu". După primul mandat, americanii nu au înţeles lucrul acesta şi l-au ales preşedinte pe Biden. Ulterior, şi-au dat seama că au greşit şi, la ultimele alegeri, l-au desemnat ca preşedinte, din nou, pe Donald Trump. Preşedintele nou ales a hotărât să repare toate problemele nerezolvate ale lumii în câteva zile - războaie, teritorii, migraţii, taxe vamale. Rezolvarea unora din ele pare că va mai dura puţin", a scris preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu pe blog.
„SUA distrug mecanismele comerțului internațional”
Potrivit lui Năstase, noua strategie economică a SUA este inspirată de principiul latin „Si vis pacem, para bellum” – „Dacă vrei pace, pregătește-te de război” –, însă aplicată greșit în domeniul comerțului.
Implicațiile pentru România și Europa
În perioada actuală, adaugă fostul premier, este greu să izolezi o relaţie comercială bilaterală de restul schimburilor de produse şi servicii.
Fostul premier mai aminteşte că sistemul bilateral al clauzei a fost utilizat, în esenţă, până în 1947, până la crearea GATT. Din acel moment, ţările părţi la GATT au acceptat folosirea acestui mecanism ca regulă de bază într-un sistem multilateral.
"Acum, Statele Unite aruncă practic în aer acest mecanism care a dus la scăderea nivelului de taxe vamale de la 40% după război la 3,8% la sfârşitul secolului 20. Canada fiind membru OMC, la fel ca SUA, premierul Canadei a anunţat că ţara sa va face o plângere la OMC pentru încălcarea regulilor comerţului multilateral şi pentru a cere arbitrajul panelurilor de soluţionare a diferendelor. Deşi pare că SUA s-ar putea retrage din OMC. Vom vedea care vor fi evoluţiile şi consecinţele în plan mai larg, inclusiv al relaţiilor SUA cu Uniunea europeană (acuzată că "jefuieşte" SUA) şi cu China. O problemă delicată va fi cea a achiziţiilor de arme de către ţări europene, membre NATO, din SUA. Americanii erau interesaţi de creşterea cotelor din PIB pentru înarmare în ţările NATO din UE, dar nu cu direcţionarea acestor bani către industriile de apărare de pe continent în dauna companiilor americane. Să ne gândim ce probleme ar putea să apară pentru România dacă UE ar impune taxe vamale suplimentare de 25% pentru achiziţia de avioane militare din SUA!", concluzionează preşedintele FET