Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre. Ele sunt, cu alte cuvinte, o extensie a acestora. Prin urmare, concluziile studiului publicat în revista "Environmental Science & Technology Letters" nu sunt pozitive pentru cei care le folosesc zilnic, scrie 20 MINUTOS, conform Rador Radio România.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Notre Dame (SUA), care au efectuat studiul, unele modele populare de ceasuri inteligente au concentrații mari de substanțe chimice eterne (celebrele Substanțe Per și Perfluoroalchilate - PFAS) dăunătoare sănătății, unele dintre ele asociate cu un risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer.
"Această descoperire iese în evidență datorită concentrațiilor foarte mari ale unui tip de substanță chimică permanentă găsită în articolele care sunt în contact prelungit cu pielea noastră", spune Graham Peaslee, autorul studiului.
Concret, cercetătorii au testat 22 de curele de ceas achiziționate în SUA de la diferite mărci și o varietate de prețuri și au descoperit că multe dintre curele au fost fabricate folosind fluoroelastomeri, un polimer sintetic folosit pentru a face materialul cauciuc rezistent la transpirație, uleiuri și loțiuni pentru piele.
Rezultatele au arătat că nouă dintre cele 22 de curele testate conțineau niveluri ridicate ale unui tip de PFAS numit acid perfluorohexanoic (PFHxA). În plus, este interesant, nivelurile ridicate de PFHxA au fost mai frecvente la curelele de ceas cu prețuri mai mari. Problema este că, în timpul activității fizice, de exemplu, porii deschiși și transpirația facilitează absorbția acestor substanțe chimice în piele, iar acestea se pot acumula în sânge și pot provoca efecte hepatice, endocrine, de sânge și de dezvoltare.
Din acest motiv, Wicks, autorul principal al studiului, recomandă achiziționarea de brățări din silicon la un preț mai mic: "Dacă consumatorul dorește să cumpere o brățară mai scumpă, îi sugerăm să citească descrierile produselor și să le evite pe cele care conțin fluoroelastomeri".