Instalaţia luminoasă de mari dimensiuni ridicată la Timişoara cu ocazia comemorării a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 a fost pornită, luni seară. Prin Portalul Libertăţii se aud, din nou, scandările din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, dar şi zgomotul gloanţelor.
Pe spaţiul verde amenajat în primăvară pe malul Begăi, în locul bazei de canotaj demolată de Primărie, este adus un omagiu eroilor Timişoarei.
”La 35 de ani de la Revoluţie, nu e suficient să privim înapoi şi să ne felicităm pentru curajul de atunci. Trebuie să ne întrebăm: ce curaj ne cere prezentul? Cum putem, din nou, să aducem oamenii împreună, într-o lume tot mai fragmentată? Azi am pornit instalaţia «Portalul Libertăţii». Un liant între trecut şi viitor, o operă de lumini şi de sunete din Timişoara lui Decembrie 1989. Vă invit să treceţi prin el, să ne amintim şi să ne încărcăm cu curaj pentru ceea ce vine”, a transmis primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
”Portalul Libertăţii” este un pasaj care conectează trecutul cu prezentul, invitând vizitatorii să reflecteze asupra istoriei recente. Prin colaborarea a doi artişti timişoreni, Petre Ionutescu şi Cristian Văduva, Portalul integrează o coloană sonoră care recreează atmosfera Revoluţiei, incluzând scandări, focuri de armă şi alte sunete emblematice ale acelor zile. Această experienţă audio-vizuală comemorează curajul şi sacrificiul celor care au luptat pentru libertate acum 35 de ani.
Instalaţia luminoasă poate fi văzută la Timişoara până în 2 ianuarie, când va fi mutată la Londra, unde va fi parte dintr-un festival – Winter Lights, care prezintă unele dintre cele mai inovatoare instalaţii luminoase ale momentului.
”Portalul Libertăţii” face parte din programul ”35 de ani de libertate”, pregătit de Primăria Timişoara, pentru comemorarea evenimentelor din Decembrie 1989.